Faktaboks

Skara
Etymologi

flertall av terrengformen skar

Varnhem
Varnhems klosterkirke.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Skara er en by og kommune i Västergötland i Sverige.

Byen

Byen ligger på Skaraslätten, rundt 20 kilometer sørøst for Lidköping, og har 11 500 innbyggere (2020). Skara er et skole- og handelssentrum. Byen er bispesete i Skara stift, som er landets eldste. Domkirken i gotisk stil fra 1100–1300-tallet dominerer bybildet med sine to tårn («Skara byxor»). Västergötlands museum ligger i Skara.

I bydelen Brobacka finnes rester etter folkungenes borg Gälakvist fra 1200-tallet, mens 1500-tallsslottet Skaraborg ble ødelagt ved det danske angrepet på byen i 1612 (Kalmarkrigen).

Kommunen

Skara kommune tilhører Västra Götalands län, har et areal på 440 kvadratkilometer og 18 800 innbyggere (2022). Kommunen har en betydelig jordbruksproduksjon og mange industrier med tilknytning til jordbruket, blant annet slakterier. Plastindustrien er også av betydning.

Langs kommunens østgrense ligger den fuglerike innsjøen Hornborgasjön. I øst danner videre platåberget Billingen grense mot nabokommunen Skövde. Billingen er kjent for sin interessante geologi. Berggrunnen består av flattliggende lag av kambrosilurisk skifer og kalkstein, dekket av en plate av hard diabas. Den mer motstandsdyktige diabasen over løsere lag gjør Billingen til et platåfjell som hever seg 150 meter over det omgivende slettelandet. En dalgang mellom Skövde og Varnhem deler åsen i to atskilte platåer. Deler av Billingen er vernet som naturreservat. Uttappingen av den baltiske issjø som stod i østersjøområdet ved slutten av siste istid, foregikk ved Billingen.

Ved foten av Billingen ligger ruinene av Varnhem cistercienserkloster. Bevart og restaurert er Varnhems klosterkirke, med sine eldste deler i romansk stil fra ca. 1150. Ved Hornborgasjön ligger storgodset og slottet Dagsnäs.

På det gamle militære øvingsfeltet Axvalla Hed 10 km øst for byen finnes det militærhistoriske museet Garnisonsmuseet Skaraborg.

Historie

Skara, som er en av Sveriges eldste byer, var allerede på 1000-tallet bispesete og Västergötlands viktigste by. Et av Sveriges eldste gymnas ble grunnlagt her i 1641, og landets første veterinærinstitutt i 1775. Under krigene på 1500- og 1600-tallet ble byen ofte herjet av danskene, og flere bybranner ødela den gamle middelalderbebyggelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg