Faktaboks

Lidköping
Etymologi

etter elva Lidan (gammelsvensk Liðæ), trolig av lið 'li, helling'

Lidköpings rådhus
Lidköpings gamle rådhus.
Läckö
På Kållandsö i Vänern ligger Läckö slott, et av Sveriges best bevarte slottsanlegg.

Lidköping er en by i Västergötland i Sverige, i sørenden av Vänern. Byen har 23 700 innbyggere (2020). Lidköping er den eldste byen ved Vänern, med byprivilegier fra 1446.

Byen

Byen deles i to av elva Lidan; Nya Staden på vestsiden ble anlagt i 1670-årene av Magnus Gabriel De la Gardie. Hit flyttet han et jaktslott som til 1882 gjorde tjeneste som rådhus, nå er det håndverksmuseum. Store deler av Gamla Staden ble ødelagt av brann i 1849; Nikolaikyrkan fra middelalderen ble gjenreist i 1853.

Den kjente porselensfabrikken Rörstrand har hatt sin produksjon i Lidköping siden 1936. Produksjonen ble nedlagt i 2005, og lokalene inneholder i dag et Rörstrand-museum. I Lidköping ligger også Vänermuseet.

Kommunen

Lidköping kommune tilhører Västra Götalands län. Kommunen har et areal på 703 km2 og 40 500 innbyggere (2022). Kommunen har lang strandlinje mot Vänern. Til kommunen hører også øya Kållandsö med Läckö slott. Mange arbeidsplasser finnes innen det offentlige og flyvåpenet. Ellers har Lidköping en allsidig industri med blant annet verkstedindustri og møbelindustri.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg