Faktaboks

Shelby Foote
Født
7. november 1916, Greenville, Mississippi, USA
Død
27. juni 2005, Memphis, Tennessee, USA
Portrett av Foote

Shelby Foote var en forfatter og historiker fra USA. Det er som historieforteller om den amerikanske borgerkrigen mer enn som romanforfatter Foote opptar en sentral plass i USAs litteratur fra det 20. århundre.

Forfatterskap

Foote ble født i Greenville, Mississippi, men bodde i perioder i Jackson og Vicksburg i samme stat. Med røtter i Mississippi-deltaet med det enormt rike jordsmonnet og store bomullsplantasjer, og med forfedre som hørte til plantasje-aristokratiet og deltok i borgerkrigen, hadde han et materiale så rikt og spennende at til og med andre sørstatsforfattere kunne misunne ham.

Han redigerte studentavisen mens han var elev ved Greenville High School, og som student ved University of North Carolina publiserte han tekster i et velrenommert tidsskrift der. Fra Greenville kjente han også den jevnaldrende Walker Percysom etter å ha utdannet seg til lege, ble forfatter mer enn ti år etter Foote. Brevvekslingen mellom dem gjennom mange tiår er utgitt, og gir fascinerende innsyn i begges tanker om litteratur og det meste ellers.

Skjønnlitterær debut

Foote arbeidet med sin første roman i mange år, og det var kanskje avgjørende for hans videre utvikling at han fikk trykt et utdrag fra romanen i The Saturday Evening Post i 1947. Romanen Tournament ble utgitt i 1949, fulgt av Follow Me Down året etter. Den første utnytter kunnskap om plantasjelivet og lar oss møte skikkelser i Footes imaginære Jordan County for første gang, mens den andre låner elementer fra en mordsak han hadde fulgt på nært hold. Love in a Dry Season (1951) var kanskje forfatterens egen favoritt – et erotisk og økonomisk trekantdrama der to rike Mississippi-familier og en lykkejeger fra nordstatene tørner sammen.

Likevel er Shiloh (1952) den av Footes romaner som kritikere og litteraturhistorikere setter høyest – en roman om og fra det blodigste slaget under borgerkrigen fortalt i første person av en rekke karakterer. Jordan County (1954) gir så å si den endelige oversikten over Footes mytiske kongerike og bærer med rette undertittelen A Landscape in Narrative. Footes siste roman, September, September kom ikke før i 1978, og er lagt til Memphis i 1957.

Sakprosa om borgerkrigen

I den lange perioden mellom romanutgivelser hadde han så å si videreført det han begynte på i Shiloh – nemlig å skrive historien om den største av alle amerikanske hendelser – borgerkrigen eller krigen mellom statene. Det tok ham tjue år, mens han levde på stipend og lånte penger. The Civil War: A Narrative ble på tre tykke bind i stort format, til sammen litt lenger enn Marcel Prousts På sporet av den tapte tid som Foote var en stor beundrer av.

Første bind, From Fort Sumter to Perryville kom i 1958; bind 2, Fredericksburg to Meridian i 1963, og siste bind, Red River to Appomattox i 1974. Det er et storverk i historieskriving, selv om historien her fremstår som roman, eller romanen som historie – uten fotnoter, men med ekstrem detaljkunnskap. Men det måtte en TV-serie til for at forfatteren skulle bli rikskjendis og bøkene hans komme til å bli solgt i store opplag. Foote fikk rollen som kommentator i Ken Burns' dokumentarfilm om borgerkrigen på 11 timer, og fikk stjernestatus nærmest over natten. Senere fulgte både æresdoktorater og mye annen heder, og han deltok også i en rekke TV-programmer.

Utgivelser

Romaner

  • Tournament (1949)
  • Follow Me Down (1950)
  • Love in a Dry Season (1951)
  • Shiloh: A Novel (1952)
  • Jordan County: A Landscape in Narrative (1954)
  • September, September (1978)

Sakprosa

The Civil War: A Narrative

  • The Civil War: A Narrative. Vol 1: Fort Sumter to Perryville
  • The Civil War: A Narrative. Vol 2: Fredericksburg to Meridian
  • The Civil War: A Narrative. Vol 3: Red River to Appomattox

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg