Faktaboks

Savoie
it. Savoia ty. Savoyen.
Uttale
savoˈa

Savoie er et departement i Frankrike, i regionen Auvergne-Rhône-Alpes. 6028 km2 med 439 750 innbyggere (2020). Hovedstad er Chambéry.

Departementet befinner seg i Alpene og grenser i øst til Italia. De østlige delene av departementet består av fjellmassivene i Alpes Grées, brutt opp av dalsenkninger rundt elvene Arc og Isère. Begge elver har sine kilder i Massif de la Vanoise, et område som i dag er nasjonalpark. Mot vest danner elven Rhône grense, og i dette området finnes også Frankrikes største innsjø, Lac du Bourget.

Bosetningen i Savoie er konsentrert til de lavere dalførene og de vestlige delene av departementet. De største byene i Savoie er Chambéry, Aix-les-Bains og Albertville. Befolkningsveksten har vært relativt høy i de senere årene.

Husdyrbruk er viktig i høylandet; korn, frukt og vindruer dyrkes i lavereliggende områder. Det er produksjon av hvite og røde viner. De hvite er laget av druene Jacquere, Chardonnay, Roussanne og Rousette. De røde av Gamay og Pinot noir. Vinene har nært slektskap med de sveitsiske. Betydelig utbygd vannkraft i Savoir gir grunnlag for elektrokjemisk og elektrometallurgisk industri.

Departementet har stor vinterturisttrafikk, blant annet til skistedene Val d'Isère, Albertville og Courchevel. VM i alpint 2023 ble arrangert i Courchevel og Méribel da Henrik Kristoffersen tok gull i storslalåm og Maria Tviberg tok gull i Parallellstorslalåm. Vinter-OL 1992 ble arrangert i Albertville da norske utøvere vant tilsammen ni gullmedaljer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg