Savoie (departement)

Artikkelstart

Savoie er et departement i Frankrike, i regionen Auvergne-Rhône-Alpes. 6028 km2 med 426 924 innbyggere (2014). Hovedstad er Chambéry.

Faktaboks

Uttale
savoˈa
Også kjent som
it. Savoia ty. Savoyen.

Departementet befinner seg i Alpene og grenser i øst til Italia. De østlige delene av departementet består av fjellmassivene i Alpes Grées, brutt opp av dalsenkninger rundt elvene Arc og Isère. Begge elver har sine kilder i Massif de la Vanoise, et område som i dag er nasjonalpark. Mot vest danner elven Rhône grense, og i dette området finnes også Frankrikes største innsjø, Lac du Bourget.

Bosetningen er konsentrert til de lavere dalførene og de vestlige delene av departementet. De største byene i Savoie er Chambéry, Aix-les-Bains og Albertville. Befolkningsveksten har vært relativt høy i de senere årene.

Husdyrbruk er viktig i høylandet; korn, frukt og vindruer dyrkes i lavereliggende områder. Det er produksjon av hvite og røde viner. De hvite er laget av druene Jacquere, Chardonnay, Roussanne og Rousette. De røde av Gamay og Pinot noir. Vinene har nært slektskap med de sveitsiske.

Betydelig utbygd vannkraft gir grunnlag for elektrokjemisk og elektrometallurgisk industri. Departementet har stor vinterturisttrafikk, bl.a. til skistedene Val d'Isère og Courchevel.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg