Saeb Muhammad Salih Erekat er en palestinsk akademiker og politiker. Han er PLOs sjefsforhandler og generalsekretær. 

Saeb Erekat ble født 28. april 1955 i Abu Dis, men bor i Jeriko. Han har en BA- og MA-grad i internasjonale relasjoner fra San Francisco State University (1979), og en doktorgrad i konfliktløsning (Conflict Resolution) fra universitetet i Bradford (1983). Han jobbet som akademiker ved An-Najah-universitetet i Nablus, som professor i statsvitenskap.  

Under starten av den første intifadaen satt Saeb Erekat i husarrest for en artikkel han skrev der han oppfordret palestinere til å utøve ikke-voldelig motstand mot den israelske okkupasjonen. Erekats politiske gjennombrudd kom da han var rådgiver for den palestinske forhandleren Abd al-Shafi under Madrid-konferansen i 1991, og de påfølgende forhandlingene i Washington 1992–1993.

Under Wye-forhandlingene i 1998, og Camp David-forhandlingene i 2000, var Saeb Erekat PLOs sjefsforhandler. Han holdt denne posisjonen fram til 2003, og i 2007 var han igjen sjefsforhandler under Annapolis-konferansen. I 2011 trakk han seg fra stillingen etter avsløringer fra de såkalte «Palestine Papers» som al-Jazeera publiserte. Denne fratredelsen var kortvarig og han har fortsatt å fungere i rollen siden da.

Ved siden av sin rolle som sjefsforhandler har Saeb Erekat holdt en rekke politiske posisjoner. Den viktigste av disse er stillingen som generalsekretær i PLO. Han har hatt dette vervet siden Mahmoud Abbas ga ham jobben i juli 2015. Han representerer partiet Fatah og ble valgt inn i PLOs sentralkomité i 2009, og gjenvalgt i 2015.

Etter lang tids lungesykdom gjennomgikk Saeb Erekat en lungetransplantasjon i oktober 2017.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.