Saeb Erekat

Faktaboks

Saeb Erekat

Saeb Muhammad Salih Erekat

Født
28. mars 1955, Abu Dis, Palestina
Død
10. november 2020, Jerusalem, Israel
Saeb Muhammad Salih Erekat var en palestinsk akademiker og politiker.
Saeb Erekat
Av /REUTERS.

Artikkelstart

Saeb Erekat var en palestinsk akademiker og politiker. Han var sjefsforhandler for Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) i over to tiår og PLOs generalsekretær fra 2015 til 2020.

Bakgrunn

Saeb Erekat hadde en mastergrad i internasjonale relasjoner fra San Francisco State University i USA (1979), og en doktorgrad i konfliktløsning fra universitetet i Bradford (1983) i Storbritannia. Han jobbet som akademiker ved An-Najah-universitetet i Nablus, som professor i statsvitenskap. Han satt i redaksjonsrådet til avisen al-Quds i tolv år.

Politisk virke

Under starten av den første intifadaen satt Saeb Erekat i husarrest for en artikkel der han oppfordret palestinere til å utøve ikke-voldelig motstand mot den israelske okkupasjonen. Erekats politiske gjennombrudd kom da han var rådgiver for den palestinske forhandleren Abd al-Shafi under Madrid-konferansen i 1991, og de påfølgende forhandlingene i Washington 1992–1993.

Under Wye-forhandlingene i 1998, og Camp David-forhandlingene i 2000, var Saeb Erekat PLOs sjefsforhandler. Han holdt denne posisjonen fram til 2003, og i 2007 var han igjen sjefsforhandler under Annapolis-konferansen. I 2011 trakk han seg fra stillingen etter avsløringer fra de såkalte «Palestine Papers» som al-Jazeera publiserte. Disse viste at den palestinske politiske ledelsen hadde vært villig til å inngå langt flere innrømmelser i forhandlingene enn den palestinske befolkningen syntes var akseptabelt. Denne fratredelsen var kortvarig og han fortsatte etter kort tid å fungere i samme rolle.

Ved siden av rollen som sjefsforhandler holdt Saeb Erekat en rekke politiske posisjoner. Den viktigste av disse var stillingen som generalsekretær i PLO. Han hadde dette vervet etter Mahmoud Abbas ga ham jobben i juli 2015. Han representerte partiet Fatah og ble valgt inn i PLOs sentralkomité i 2009, og deretter gjenvalgt i 2015.

Etter lang tids lungesykdom gjennomgikk Saeb Erekat en lungetransplantasjon i oktober 2017. I oktober 2020 fikk han covid-19, og ble innlagt på det israelske Hadassah Ein Kerem-sykehuset som ligger i Vest-Jerusalem. Her døde han etter en lengre behandling 10. november 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg