Saeb Erekat

Saeb Muhammad Salih Erekat er en palestinsk akademiker og politiker.
Saeb Erekat
Av /REUTERS.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Saeb Muhammad Salih Erekat er en palestinsk akademiker og politiker. Han er PLOs sjefsforhandler og generalsekretær.

Personlig historie

Saeb Erekat ble født 28. april 1955 i Abu Dis, men bor i Jeriko. Han har en BA- og MA-grad i internasjonale relasjoner fra San Francisco State University (1979), og en doktorgrad i konfliktløsning (Conflict Resolution) fra universitetet i Bradford (1983). Han jobbet som akademiker ved An-Najah-universitetet i Nablus, som professor i statsvitenskap. Han satt i redaksjonsrådet til avisen al-Quds i tolv år.

Politisk virke

Under starten av den første intifadaen satt Saeb Erekat i husarrest for en artikkel han skrev der han oppfordret palestinere til å utøve ikke-voldelig motstand mot den israelske okkupasjonen. Erekats politiske gjennombrudd kom da han var rådgiver for den palestinske forhandleren Abd al-Shafi under Madrid-konferansen i 1991, og de påfølgende forhandlingene i Washington 1992–1993.

Under Wye-forhandlingene i 1998, og Camp David-forhandlingene i 2000, var Saeb Erekat PLOs sjefsforhandler. Han holdt denne posisjonen fram til 2003, og i 2007 var han igjen sjefsforhandler under Annapolis-konferansen. I 2011 trakk han seg fra stillingen etter avsløringer fra de såkalte «Palestine Papers» som al-Jazeera publiserte. Denne fratredelsen var kortvarig og han har fortsatt å fungere i rollen siden da.

Ved siden av sin rolle som sjefsforhandler har Saeb Erekat holdt en rekke politiske posisjoner. Den viktigste av disse er stillingen som generalsekretær i PLO. Han har hatt dette vervet siden Mahmoud Abbas ga ham jobben i juli 2015. Han representerer partiet Fatah og ble valgt inn i PLOs sentralkomité i 2009, og gjenvalgt i 2015.

Etter lang tids lungesykdom gjennomgikk Saeb Erekat en lungetransplantasjon i oktober 2017.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg