Nablus er en palestinsk by på Vestbredden som ligger ca. 60 km nord for Jerusalem i en dal mellom fjellene Gerizim og Ebal. Byen har 134 000 innb. (2008), og er dermed en av Vestbreddens største byer.

Ifølge UNRWA bor det ca. 39 000 registrerte flyktninger i byens tre flyktningleire. Den største og mest kjente av disse er Balata. Balata ble opprettet i 1950 og huser 23 000 registrerte flyktninger. Den er dermed Vestbreddens mest folkerike flyktningleir. De to andre er Askar al Quadim og Askar al Jadid (gamle Askar og nye Askar). Asker ble bygget i 1950, men den ble raskt overbefolket og nye Askar ble derfor bygget i 1956.

Nablus er et administrasjonssenter og kjent for sin produksjon av tekstiler, klær og såpe. I 1977 ble An-Najah Universitet grunnlagt i byen. Dette er det største universitet i de palestinske områdene med omtrent 20.000 studenter. 

I henhold til Oslo-avtalen er Nablus et såkalt område A, det vil si at det styres av de palestinske selvstyremyndighetene. Nablus er et politisk spent sted og det har periodevis foregått harde kamper mellom israelske styrker og palestinere i byen, spesielt under den andre intifadaen (2000-2008).

Leveforholdene i byen er hardt rammet av israelernes restriksjoner på ferdsel inn og ut av byen, samt et høyt konfliktnivå mellom ulike bevæpnede rivaliserende grupper. Økonomisk sliter byen og det er svært høy arbeidsledighet. Byen er også omringet av israelske bosettinger.

Byen har en lang forhistorie med sin eldste bosetting datert til ca. 4500 f.Kr. I sørøstkanten av dagens byområde lå Bibelens Sikem (Sheckhem) med Jakobs alter (1. Mosebok 33:18-20) og brønn, samt Josefs grav (Josvas bok 24:34). Samaritanerne bygde tempel på Garizim, 300-tallet f.Kr. og fjellet er fremdeles senter for deres religion. Nablus ble gjenoppbygd rett vestenfor Sikem av Flavius Vespasianus 72 e.Kr. og kalt Flavia Neapolis. Byens store moské var opprinnelig Justinians basilika, som ble ombygd til moské etter muslimenes gjenerobring i 1187.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.