Sørumsneset naturreservat er et naturreservat i Lillestrøm og Rælingen kommunerRomerike med et areal på 1117 dekar. Det ble vernet fra 1992 som et viktig, særpreget våtmarksområde med meandrerende elveløp og kroksjøer.

Sørumsneset utgjør, sammen med Nordre Øyeren naturreservat, Norges og Nord-Europas største innlandsdelta. Elva Leira flyter i gjennom området og møter Nitelva i sør. De to naturreservatene danner en helhet naturmessig og er meget viktige for fuglelivet både for trekkfugler og de mer eller mindre stedsfaste fuglene. Botanisk er området enestående ved sine store, sammenhengende matter og striper av tett vegetasjon av gras og starrarter. De utgjør både et viktig hekkeområde om våren og tjener som beitemark og skjulesteder under trekket. Området tilføres stadig jord og sand fra elvene og oppviser derfor interessante formasjoner som viser hvordan elveløp og deltaområder endrer seg over tid.

Sørumsneset henger sammen med Nordre Øyeren naturreservat og begge har usedvanlig stor biodiversitet, noe som henger sammen med klima, men også helheten i landskapet vegetasjonsmessig og geomorfologisk. I alt er det registrert 269 fuglearter, 25 fiskearter og om lag 350 karplanter i de to naturreservatene. I hekketiden er det forbud mot ferdsel i begge reservatene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg