Rygge flystasjon

Et Bell 412-helikopter utenfor hangaren til daværende 720 skvadron på Rygge flystasjon i 2011.
/Forsvaret.
Lisens: CC BY NC ND 2.0
Fredet: De to hangarene i nord, her ved nr. 0045 Hangar B, er fredet av Riksantikvaren fordi den representerer et viktig eksempel på den store utbyggingsvirksomheten som kom i gang etter at Norge ble med i NATO under den kalde krigen. Hangarene og området omkring utgjør et konsentrert og instruktivt miljø med høy grad av opprinnelighet som viser utviklingen innen vedlikehold og sikring av fly.
/Forsvarsbygg.

Artikkelstart

Rygge flystasjon er en militær flyplass med tilhørende anlegg ti kilometer sørøst for Moss, beliggende i både Råde og Moss kommuner i Viken fylke. Anlegget er Luftforsvarets hovedbase på Østlandet og har en betongrullebane på 2440 meter.

Faktaboks

Også kjent som
tidligere Rygge hovedflystasjon, fra 2016 Luftforsvarets base Rygge

De flyoperative avdelingene på basen er 339 skvadron/139 Luftving (tidligere 720 skvadron) med Bell-helikoptre og 330 skvadron med et detasjement med Sea King redningshelikopter.

Basen er også vertstasjon for Sjefen for Luftforsvaret (tidligere Generalinspektøren for Luftforsvaret, GIL) og dennes stab, Luftoperativt inspektorat (LOI), Luftforsvarets flytaktiske skole (LFTS), Forsvarets EK støttesenter (FEKS), Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO/Base Viken), Oslofjord heimevernsdisrikt (HV-01), Forsvarsbygg samt en del av AIM Norway.

Historie

Flyplassen ble anlagt i 1952–1953 som en Nato-fellesfinansiert militær flyplass og er et komplekst anlegg med bygninger og stridsanlegg fra ulike perioder spredt ut over et område på nærmere 5500 dekar, hvorav noe over halvparten er i Råde.

På basen er det flere områder med hangarer og spredningsplasser for fly. I nordvest ligger et relativt konsentrert område med utbygging fra både den første fasen ved etableringen av flystasjonen og utbyggingen tidlig på 1970-tallet. To av hangarene fra 1950-tallet er fredet og ikke lenger i militær bruk. Senere er det blant annet kommet til flybunkere (flysheltere) for beskyttelse av jagerfly. I 1981 ble det bygget anlegg for test-/vedlikehold av F-16-motoren, hvilket er det eneste i landet som fortsatt er i bruk.

I 2004 ble det gitt konsesjon til å drive sivil lufthavn på Rygge i samarbeid med selskapet Rygge Sivile Lufthavn AS. Flyplassen het Moss lufthavn, Rygge og var i drift årene 2007–2016.

Luftforsvarets base Rygge er underlagt 139 Luftving Bardufoss.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg