Faktaboks

Roger Wood
Født
6. august 1920, Madras (nå Chennai), India
Død
21. juni 2005, London, Storbritannia
Lærer Erling Elverhøi med elever
Lærer Erling Elverhøi med elever
Av /Museene i Akershus.
Lærer Erling Elverhøi foran det store «eventyrmaleriet» på Stein skole.
Lærer Erling Elverhøi foran det store «eventyrmaleriet» på Stein skole.
Av /Museene i Akershus.

Roger Wood var en britisk fotograf. Han besøkte og fotograferte Stein skole (også kalt 'Eventyrskolen') i Nes i Akershus på 1940-tallet.

Skolen ble utsmykket på 1930-tallet av kjente norske kunstnere som Birgit Abrahamsen, Reidar Aulie, Ørnulf Bast, Harald Dal, Henrik Sørensen, Per Teigen og Dagfin Werenskiold. Initiativtaker til utsmykkingen var forfatteren Ingeborg Refling Hagen og skolens lærer Erling Elverhøi. Omstendighetene rundt Woods besøk på Stein skole er ukjent, men trolig hadde han en forbindelse med Elverhøi.

Bakgrunn

Roger Wood ble født i Madras i India, der faren sir Charles Wood var forretningsmann og politiker. Woods interesse for fotografering begynte da han fikk et kamera av bestemoren, ble utdannet ved Bradfield College i Berkshire og senere studerte han fotografi ved Harrow Technical School and Bolt Court i London. Under andre verdenskrig jobbet han med etterretning, og etter krigen som kontrollør hos Kodak. Deretter ble han assisterende redaktør og senere fungerende redaktør for magasinet Amateur Photographer.

Karriere

Wood åpnet et fotostudio i Bayswater, vest i London i 1948, hvor han spesialiserte seg på sin lidenskap, ballett. I løpet av de neste tjue årene fotograferte han praktisk talt alle ledende ensembler og solister. Ballettfotografering førte til opera- og teaterfotografering. Som fotojournalist jobbet han for Picture Post og Sunday Times, og som teaterfotograf fram til slutten av 1960-tallet. Etter det spesialiserte han seg på arkeologisk fotografering, og produserte flere bøker fra Nord-Afrika og Midtøsten. I årene 1974–1988 arbeidet han også for Informasjonsdepartementet i Oman som fotografisk konsulent, der han med sine råd og fotografier bidro til etableringen av de nasjonale museene i Doha, Muscat og Riyadh. Wood har illustrert en rekke bøker og fotografert berømte artister som Maria Callas, Tito Gobbi og Joan Sutherland. Samlingen av bilder testamenterte han til Royal Opera House i London.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg