Joan Sutherland

Faktaboks

Joan Sutherland
Dame
Joan Alston Sutherland
Uttale
sˈʌðələnd
Født
7. november 1926, Sydney, Australia
Død
10. oktober 2010, Les Avants, Sveits

Joan Sutherland

Sutherland, Joan
Av /※.

Artikkelstart

Joan Sutherland var en australsk sanger (koloratursopran), som fikk mye av æren for å ha gjenopplivet bel canto-repertoaret på midten av 1900-tallet. Hun ble omtalt som en av sin tids største operasangere.

Utdanning og karriere

Joan Sutherland debuterte i Henry Purcells Dido og Aeneas i Sydney i 1947. Etter å ha vunnet flere sangkonkurranser, dro hun til London for videre studier ved operaskolen til Royal Opera House, der hun debuterte i 1952 og var ansatt frem til 1988. En av hennes første roller der var som Clotilde i Norma av Bellini, med Maria Callas i tittelrollen.

Som beundrer av Kirsten Flagstad tok Sutherland sikte på å bli dramatisk sopran, men skjønte etter hvert at hennes klokkeklare sopran passet bedre i koloratur-faget. Hun fikk sitt gjennombrudd i tittelrollen i Donizettis Lucia di Lammermoor, og satset etter dette mye på bel canto-repertoar i operaer av komponister som Bellini, Donizetti og Rossini. Hun opptrådte også i kjente operaer av Mozart og Verdi.

Sutherland hadde flere gjestespill blant annet ved La Scala, Metropolitan, Wiener Staatsoper og Glyndebourne-festspillene, og gjorde en lang rekke plateinnspillinger. Hun trakk seg tilbake i 1991 og tilbrakte deretter det meste av tiden i sitt hus i Les Avants i Sveits.

Joan Sutherland ble adlet av dronning Elizabeth 2 i 1979.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg