Faktaboks

Også kjent som

Berks

Uttale
bˈa:kʃə

Berkshire er et fylke og grevskap i Storbritannia, Sør-England, omkring midtre Themsen, vest for London. Adminstrativt senter i fylket er Reading. Fylket hadde 861 870 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 1262 kvadratkilometer.

Den vestlige delen av Berkshire har lave kalkrygger. Inkpen Beacon på åsen Walbury Hill er det høyeste punktet, 297 meter over havet. I øst er landskapet bygd opp av elveavleiringer og er stedvis skogkledt. De største skogene er Swinley Forest og Windsor Great Park.

Jordbruket er konsentrert til den vestre del av fylket, med dyrking av korn. Den østre del er sterkt influert av nærheten til London og etter andre verdenskrig har det skjedd en omfattende utflytting både av mennesker og arbeidsplasser fra mer sentrale deler av Londonregionen. Informasjonsteknologi er en viktig næringsvei, her ligger bedrifter som Amazon, Bang & Olufsen, Deloitte, Ericsson, Fujitsu, Hewlett-Packard, Honeywell, Huawei, Intel, KPMG, Microsoft, Oracle, Siemens, Sopia Steria, Virgin, Vodafone og Xerox.

Veksten har særlig vært rettet mot byer som Bracknell, Earley, Hungerford, Maidenhead, Reading, Slough, Windsor, Woodley og Wokingham.

Windsor Castle og tallrike minnesmerker fra keltisk og romersk tid ligger i Berkshire.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg