Tito Gobbi

Faktaboks

Tito Gobbi
Uttale
gˈobbi
Født
24. oktober 1913, Bassano del Grappa, Italia
Død
5. mars 1984, Roma, Italia
Tito Gobbi var en av sin tids fremste barytoner. Han har også vært operaregissør og spilt inn over 20 filmer. Bildet er tatt i 1973.
Tito Gobbi
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Tito Gobbi var en italiensk sanger (baryton), regissør og filmskuespiller. Han var en av sin tids mest fremtredende operasangere, med en over 40 års karriere på verdens fremste operahus.

Operakarriere

Gobbi debuterte som Grev Rodolfo i La sonnambula (Bellini) i Gubbio i 1935, og ble snart engasjert på alle de fremste italienske operahusene. Etter 2. verdskrig skjøt hans internasjonale karriere fart. I 1948 debuterte han på San Francisco Opera, mens Londondebuten på Royal Opera House fant sted i 1950 og Metropolitan Opera, som i Scarpia i Tosca (Puccini), kom i 1956. Frem til han pensjonerte seg i 1979 spilte han på de helt store operahusene i Europa og USA. Hans repertoar spente over 100 forskjellige roller fra Mozart, via de store italienske operakomponistene til Alban Bergs Wozzeck.

På 1960-tallet begynte han også å regissere opera, blant annet på Covent Garden i London, og i Zürich, men fremfor alt på Lyric Opera i Chicago. Frem til 1982 regisserte han ti oppsetninger som ble vist på nærmere 40 operahus i Europa og USA, blant annet Tosca, Barberen i Sevilla (Rossini) og Otello (Verdi ). Han stilte flere ganger opp i hovedrollen i sine egne produksjoner.

Gobbi har gjort en rekke plateinnspillinger og hans samlede soloinnspillinger er utgitt av EMI i en samling på fem CDer.

Film

Tito Gobbi spilte også inn rundt 25 filmer, med både sang- og taleroller. Filmdebuten fant sted i 1946 med to filmer: operaen Barberen i Sevilla (1946) og krigsfilmen Avanti a lui tremava tutta Roma (1946), der operaen Tosca spiller en viktig rolle og der han spilte mot filmstjernen Anna Magnani. I 1950 spilte han seg selv i filmen Soho Conspiracy.

Forfatterskap

Etter at han pensjonerte seg skrev Gobbi to bøker: selvbiografien Tito Gobbi: My Life (1979) og Tito Gobbi and His World of Italian Opera (1984), der han analyserer flere av de operaene han hadde spilt i eller regissert og forteller om bakgrunnen for verkene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg