Maria Callas

Faktaboks

Maria Callas
Født Sophia Cecelia Kalos. Tok senere senere navnet Maria Anna Sofia Kekilia Kalojeropoulou. Som gift het hun Maria Meneghini-Callas.
Uttale
cˈallas
Født
2. desember 1923, New York City
Død
16. september 1977, Paris

Maria Callas

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Maria Callas var en gresk-amerikansk sanger (sopran) og en av 1900-tallets største operastjerner, spesielt kjent for sine rolletolkninger av de store rollene i italiensk romantisk repertoar. Hun ble også kjent for et heftig temperament, skandaler og et liv med helseproblemer og ensomhet.

Liv og karriere

Maria Callas ble født i New York, men flyttet tretten år gammel til Athen, der hun studerte på byens musikkonservatorium og femten år gammel debuterte i Magscagnis enakter Cavalleria rusticana. Hun slo igjennom i 1947 ved Arena di Verona i Amilcare Ponchiellis La Gioconda. Hennes operakarriere utspant seg etter det først og fremst på La Scala i Milano og Metropolitan Opera i New York.

Tidlig i karrieren sang hun blant annet Wagner, men beveget seg bort fra dette og over til italiensk bel canto-repertoar, som hovedrollene i Norma av Bellini, Lucia di Lammermoor av Donizetti, Barberen i Sevilla og Il turco in Italia av Rossini, og over til det lyrisk-dramatiske faget med Puccinis Tosca og Verdi-roller i La traviata, Maskeballet og Macbeth. Hennes plateinnspillinger, til dels sceneopptak, ble svært ettertraktet og enkelte operaer, som Norma, fins det flere innspillinger av fra 1950- og 60-tallet.

Callas var kjent for sin perfekte bel canto-teknikk, som hun kombinerte med et heftig temperament og store skuespillevner. Stemmen hadde uvanlig stort register og en bemerkelsesverdig klang. Fanskaren var stor, hun ble kalt «La divina» (den guddommelige), og deler av hennes tilhengere har ikke klart å slippe taket: 40 år etter sin død er hun fortsatt en av verdens mestselgende plateartister, og dyrkelsen kan tidvis få til dels bisarre sider, som da et amerikansk orkester i 2018 dro på turné med Callas som solist på hologram, med utgangspunkt i en konsert hun i sin tid hadde.

Som ung var Callas svært overvektig, men klarte å komme seg ned i vekt, noe som har vært omtalt som mulig årsak til stemmeproblemer hun utviklet på 1960-tallet. Hun slet også med en øyesykdom, som gjorde henne nesten blind. Hun trakk seg tilbake fra scenen i 1965, og hadde sin siste konsertturné 1973–74.

Maria Callas ble også kjent for et skandalepreget forhold til skipsrederen Aristoteles Onassis. De var gift på hver sin kant, men da begge hadde oppnådd skilsmisse, valgte han å gifte seg med Jacqueline Kennedy. Deretter trakk Callas seg tilbake til sin leilighet i Paris, hvor hun levde i ensomhet når hun ikke underviste. Terrence McNallys kjente teaterstykke Master Class handlerom hennesmesterklasser ved Juilliard School of Music.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg