Faktaboks

Emmerson Mnangagwa

Emmerson Dambudzo Mnangagwa

«Ngwena» («Krokodillen»)

Født
15. september 1942
Levetid - kommentar
Usikker fødselsdato
Emmerson D. Mnangagwa
Emmerson Mnangagwa er president i Zimbabwe.
Av /UN Geneva.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Emmerson Dambudzo Mnangagwa er en zimbabwisk politiker og siden 24. november 2017 Zimbabwes president, et embete han fikk etter at en militær inngripen tvang daværende president Robert Mugabe til å trekke seg.

Mnangagwa var med i den zimbabwiske frigjøringsbevegelsen, og har helt siden selvstendigheten i 1980 hatt ledende verv i statsapparatet og regjeringspartiet ZANU-PF.

Bakgrunn og frigjøringskamp

Emmerson Mnangagwa ble født i 1942, som sønn av fattige småbønder i den britiske kolonien Sør-Rhodesia (Zimbabwe). Familien flyktet til Nord-Rhodesia (Zambia), der den unge Mnangagwa ble rekruttert av frigjøringsbevegelsen og gjennomgikk militær opplæring. Etter å ha ledet geriljaaksjoner inne i Zimbabwe blir han i 1965 arrestert og dømt til ti år i fengsel, en soningstid han brukte på å studere juss.

Ved løslatelsen ble han forvist til Zambia, og dro senere til Mosambik, der han ble en nær medarbeider av frigjøringsleder Robert Mugabe. Mnangagwa deltok deretter i forhandlingene med Storbritannia som førte til opprettelsen av Republikken Zimbabwe i 1980.

Etter frigjøringen

Etter frigjøringen ble Mnangagwa Zimbabwes første statsråd med ansvar for sikkerhet og sjef for etterretningstjenesten. Senere var han blant annet justis- og finansminister, samt en lengre periode leder av parlamentet (speaker).

I 2008 ledet han regjeringspartiets ZANU-PFs valgkamp, der voldsaksjoner tvang opposisjonslederen Morgan Tsvangirai til å trekke seg som presidentkandidat. I 2009 ble Mnangagwa forsvarsminister, justisminister fra 2013 og visepresident fra 2014, en posisjon som gjorde ham til en naturlig arvtager etter president Mugabe.

Mnangagwa blir president

Regjeringspartiet ZANU-PF har vært herjet av fraksjonsstridigheter som tiltok i styrke i takt med Mugabes høye alder. Særlig to hovedgrupper kjempet om makten i partiet: Den ene med Mnangagwa som leder, den andre rundt Mugabes yngre kone, Grace Mugabe.

6. november 2017 ble Mnangagwa avsatt som visepresident av Mugabe, noe som ble tolket som at presidenten banet vei for sin kone. Dette fikk begeret til å flyte over for ZANU-PFs eldre garde. Få dager senere intervenerte landets militære ledere, arresterte tilhengere av den rivaliserende fraksjonen i regjeringspartiet og la rammene for et møte i regjeringspartiets landsstyre som avsatte Mugabe og innsatte Mnangagwa som ny partileder. Under trussel om riksrett ga den aldrende Mugabe – Afrikas lengstsittende statsoverhode – opp, og søkte avskjed. Mnangagwa ble innsatt som landets nye president, noe som markerte slutten på noen dramatiske døgn i zimbabwisk politikk.

Mnangagwa har i stor grad utnevnt gamle gjengangere i sin nye regjering, men samtidig har han signalisert større vilje til å ta nye grep for å få den skakkjørte økonomien på fote, blant annet ved å legge til rette for investeringer fra utlandet.

Anklager om vold og undertrykkelse

Mnangagwa har tilhørt den indre krets i maktapparatet rundt president Mugabe siden frigjøringen i 1980. Han har særlig sterke bånd til de militære og sikkerhetsapparatet, og er anklaget for å ha vært medansvarlig for de såkalte Gukurahundi-massakrene av nærmere 20 000 sivile midt på 1980-tallet.

Mnangagwa har også hatt en sentral rolle i nedkjempelsen av den partipolitiske opposisjonen som vokste fram etter tusenårsskiftet.

Gjennom sine sentrale verv har Emmerson Mnangagwa også blitt en av Zimbabwes rikeste menn, med store inntekter fra blant annet landeiendommer og gruvedrift. Han ledet Zimbabwes militære støtte til Joseph Kabila i DR Kongo i 1998 og har blitt anklaget av FN for involvering i ulovlig diamanthandel i tilknytning til aksjonene der.

Emmerson Mnangagwa har 9 barn. Han første kone døde i 2000, og hans andre kone har siden 2014 sittet i parlamentet for ZANU-PF.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg