Citizen Coalition for Change (CCC) er Zimbabwes største opposisjonsparti og ble stiftet i 2022. Det er en videreføring av Movement for Democratic Change (MDC), som ble etablert i 1999. Partiets grunnlegger og leder var fagforeningslederen Morgan Tsvangirai. MDC er et liberalt parti som av det regjerende ZANU-PF er søkt diskreditert gjennom påstander om å være finansiert av utenlandske stater og nasjonalt næringsliv.

Partiet styrket sin posisjon da det ledet kampanjen mot forslaget til ny grunnlov i 2000, men ble i de påfølgende år møtt med omfattende undertrykking og voldsutøvelse fra statsmakten. Like fullt oppnådde partiet betydelig oppslutning i parlamentsvalgene i 2000, 2005 og 2008, og Tsvangirai ved presidentvalgene i 2002 og 2008. Ved parlamentsvalget i 2000, ble MDC det første opposisjonsparti med en betydelig gruppe i nasjonalforsamlingen. I 2008 ble MDC landets største parti, og gikk etter mekling fra nabostatene og lange forhandlinger inn i en samlingsregjering med ZANU-PF. Partileder Tsvangirai ble da Zimbabwes statsminister, mens ZANU-PFs leder Robert Mugabe fortsatte som president.

Samlingsregjeringen gikk av etter innføring av ny grunnlov og påfølgende valg i 2013. ZANU-PF gikk seirende ut av valgene i 2013, 2018 og 2023.

MDC har hele tiden vært preget også av interne motsetninger, rivalisering og svak partiorganisasjon. Disse ble forsterket etter Morgan Tsvangirais død i 2018. Nelson Chamisa ble ny leder. Etter ny uro i partiet opprettet partiledelsen Citizens Coalition for Change (CCC) i 2022. Ved presidentvalget i 2023 fikk Nelson Chamisa 44 prosent av stemmene, mens sittende president Emmerson Mnangagwa fikk 52,6 prosent av stemmene. CCC fikk 41 prosent oppslutning i det samtidige parlamentsvalget mot regjeringspartiets 56 prosent. Chamisa og CCC vant en knusende seier i storbyene Harare og Bulawayo og hadde stor oppslutning i vest (Matabele-provinsene).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg