Faktaboks

Morgan Tsvangirai
Født
10. mars 1952, Gutu
Død
14. februar 2018
Morgan Tsvangirai
Morgan Tsvangirai var en zimbabwisk politiker som kjempet mot president Robert Mugabe og hans parti ZANU-PF. Fra 2009 til 2013 var han statsminister.

Morgan Tsvangirai var en zimbabwisk politiker og fagforeningsleder, og lenge den viktigste utfordreren til Zimbabwes autokratiske president Robert Mugabe. Tsvangirai var statsminister i en samlingsregjering fra 2009 til 2013, og døde av kreft i 2018.

Fagforeningsleder

Etter å ha arbeidet i en nikkelgruve, startet Tsvangirai sin fagforeningskarriere i gruvearbeiderforbundet og ble 1988 generalsekretær i Zimbabwes nasjonale fagorganisasjon Zimbabwe Congress of Trade Unions (ZCTU). ZCTU ble i løpet av 1990-årene en viktig opposisjonsgruppering i Zimbabwe, og Tsvangirai ble flere ganger arrestert og utsatt for attentatforsøk.

Presidentkandidat for MDC

I 1999 ble han leder for den nystartede opposisjonsgruppen Movement for Democratic Change (MDC). Ved parlamentsvalget i 2000 fikk MDC 47 prosent av stemmene, mot regjeringspartiet ZANU-PFs 48,6 prosent, og Tsvangirai ble opposisjonsleder i parlamentet.

Som presidentkandidat i 2002 ble han til stadighet trakassert av myndighetene, blant annet arrestert og siktet for oppvigleri, terrorisme og landssvik. Tsvangirai stilte likevel som kandidat og fikk offisielt 42,9 prosent av stemmene. I 2004 ble Tsvangirai frikjent for forræderi knyttet til et påstått komplott for å drepe president Robert Mugabe i 2004. Han ble likevel arrestert og torturert på nytt i både 2007 og 2008.

Statsminister

Stoltenberg og Tsvangirai
Som nyutnevnt statsminister var Morgan Tsvangirai i Norge i 2009 for å møte sin norske kollega Jens Stoltenberg.

Ved presidentvalget i 2008 fikk Tsvangirai flest stemmer i første valgomgang (47,9 prosent mot Mugabes 43,2 prosent). Han trakk seg fra andre valgomgang på grunn av utstrakt voldsbruk mot MDC, men etter lange forhandlinger kom det i september 2008 til en avtale om maktdeling, hvorpå Tsvangirai ble utnevnt til statsminister for en samlingsregjering i februar 2009.

Samlingsregjeringen ble oppløst ved valget i 2013. MDC var sterkt herjet av indre strid og splittelser, men de ulike partiene med utspring i MDC samlet seg i en valgallianse under ledelse av Tsvangirai.

Død og etterspill

Utover i 2016 ble Tsvangirai sterkt svekket av kreft og døde på sykehus i Sør-Afrika i februar 2018. Hans sykdom utløste ny strid i MDC. Den ene av nestlederne, Nelson Chamisa, ble valgt som hans etterfølger, men etter Tsvangirais død fremstår partiet som svekket, særlig også på grunn av Mugabes fall i november 2017 og regjeringspartiet ZANU-PFs styrkede posisjon under Emmerson Mnangagwa.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg