Morgan Tsvangirai, zimbabwisk politiker og fagforeningsleder. Etter å ha arbeidet i en nikkelgruve, startet Tsvangirai sin fagforeningskarriere i gruvearbeiderforbundet og ble 1988 generalsekretær i Zimbabwes nasjonale fagorganisasjon Zimbabwe Congress of Trade Unions (ZCTU). ZCTU ble i løpet av 1990-årene en viktig opposisjonsgruppering i Zimbabwe, og Tsvangirai ble flere ganger arrestert og utsatt for attentatforsøk. I 1999 ble han leder for den nystartede opposisjonsgrupperingen Movement for Democratic Change (MDC). Ved parlamentsvalgene i Zimbabwe 2000 fikk MDC 47,0 % av stemmene (mot regjeringspartiet ZANU-PFs 48,6 %), og Tsvangirai er dermed opposisjonsleder i parlamentet.

Som presidentkandidat 2002 ble han til stadighet trakassert av myndighetene, bl.a. arrestert og siktet for oppvigleri, terrorisme og landssvik. Tsvangirai stilte likevel som kandidat og fikk offisielt 42,9 % av stemmene. 2004 ble Tsvangirai frikjent for forreæderi knyttet til et påstått komplott for å drepe president Robert Mugabe 2004. Arrestert og torturert på nytt 2007, igjen 2008.

Ved presidentvalget 2008 fikk Tsvangirai flest stemmer i første valgomgang (47,9 % mot Mugabes 43,2 %). Han trakk seg fra andre valgomgang under henvisning til utstrakt voldsbruk mot hans parti, men etter lange forhandlinger kom det i september 2008 til en avtale om maktdeling, hvoretter Tsvangirai ble utnevnt til statsminister for en samlingsregjering i februar 2009.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.