Morgan Tsvangirai var en zimbabwisk politiker som kjempet mot president Robert Mugabe og hans parti ZANU-PF. Fra 2009 til 2013 var han statsminister.

Morgan Tsvangirai av Nick Clegg. CC BY 2.0

Morgan Tsvangirai var en zimbabwisk politiker og fagforeningsleder, og lenge den viktigste utfordreren til Zimbabwes autokratiske president Robert Mugabe. Tsvangirai var statsminister i en samlingsregjering fra 2009 til 2013, og døde av kreft i 2018.

Etter å ha arbeidet i en nikkelgruve, startet Tsvangirai sin fagforeningskarriere i gruvearbeiderforbundet og ble 1988 generalsekretær i Zimbabwes nasjonale fagorganisasjon  Zimbabwe Congress of Trade Unions (ZCTU). ZCTU ble i løpet av 1990-årene en viktig opposisjonsgruppering i Zimbabwe, og Tsvangirai ble flere ganger arrestert og utsatt for attentatforsøk.

I 1999 ble han leder for den nystartede opposisjonsgruppen Movement for Democratic Change (MDC). Ved parlamentsvalget i 2000 fikk MDC 47 prosent av stemmene, mot regjeringspartiet ZANU-PFs 48,6 prosent, og Tsvangirai ble opposisjonsleder i parlamentet.

Som presidentkandidat i 2002 ble han til stadighet trakassert av myndighetene, blant annet arrestert og siktet for oppvigleri, terrorisme og landssvik. Tsvangirai stilte likevel som kandidat og fikk offisielt 42,9 prosent av stemmene. I 2004 ble Tsvangirai frikjent for forræderi knyttet til et påstått komplott for å drepe president Robert Mugabe i 2004. Han ble likevel arrestert og torturert på nytt i både 2007 og 2008.

Ved presidentvalget i 2008 fikk Tsvangirai flest stemmer i første valgomgang (47,9 prosent mot Mugabes 43,2 prosent). Han trakk seg fra andre valgomgang på grunn av utstrakt voldsbruk mot MDC, men etter lange forhandlinger kom det i september 2008 til en avtale om maktdeling, hvorpå Tsvangirai ble utnevnt til statsminister for en samlingsregjering i februar 2009.

Samlingsregjeringen ble oppløst ved valget i 2013. MDC var sterkt herjet av indre strid og splittelser, men de ulike partiene med utspring i MDC samlet seg i en valgallianse under ledelse av Tsvangirai.

Utover i 2016 ble Tsvangirai sterkt svekket av kreft og døde på sykehus i Sør-Afrika i februar 2018. Hans sykdom utløste ny strid i MDC. Den ene av nestlederne, Nelson Chamisa, ble valgt som hans etterfølger, men etter Tsvangirais død fremstår partiet som svekket, særlig også på grunn av Mugabes fall i november 2017 og regjeringspartiet ZANU-PFs styrkede posisjon under Emmerson Mnangagwa.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.