Morgan Tsvangirai, zimbabwisk politiker og fagforeningsleder. Etter å ha arbeidet i en nikkelgruve, startet Tsvangirai sin fagforeningskarriere i gruvearbeiderforbundet og ble 1988 generalsekretær i Zimbabwes nasjonale fagorganisasjon Zimbabwe Congress of Trade Unions (ZCTU). ZCTU ble i løpet av 1990-årene en viktig opposisjonsgruppering i Zimbabwe, og Tsvangirai ble flere ganger arrestert og utsatt for attentatforsøk. I 1999 ble han leder for den nystartede opposisjonsgrupperingen Movement for Democratic Change (MDC). Ved parlamentsvalgene i Zimbabwe 2000 fikk MDC 47,0 % av stemmene (mot regjeringspartiet ZANU-PFs 48,6 %), og Tsvangirai er dermed opposisjonsleder i parlamentet.

Som presidentkandidat 2002 ble han til stadighet trakassert av myndighetene, bl.a. arrestert og siktet for oppvigleri, terrorisme og landssvik. Tsvangirai stilte likevel som kandidat og fikk offisielt 42,9 % av stemmene. 2004 ble Tsvangirai frikjent for forreæderi knyttet til et påstått komplott for å drepe president Robert Mugabe 2004. Arrestert og torturert på nytt 2007, igjen 2008.

Ved presidentvalget 2008 fikk Tsvangirai flest stemmer i første valgomgang (47,9 % mot Mugabes 43,2 %). Han trakk seg fra andre valgomgang under henvisning til utstrakt voldsbruk mot hans parti, men etter lange forhandlinger kom det i september 2008 til en avtale om maktdeling, hvoretter Tsvangirai ble utnevnt til statsminister for en samlingsregjering i februar 2009.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.