Morgan Tsvangirai

Faktaboks

Morgan Tsvangirai
Født
10. mars 1952, Gutu
Død
14. februar 2018
Morgan Tsvangirai var en zimbabwisk politiker som kjempet mot president Robert Mugabe og hans parti ZANU-PF. Fra 2009 til 2013 var han statsminister.

Morgan Tsvangirai var en zimbabwisk politiker og fagforeningsleder, og lenge den viktigste utfordreren til Zimbabwes autokratiske president Robert Mugabe. Tsvangirai var statsminister i en samlingsregjering fra 2009 til 2013, og døde av kreft i 2018.

Fagforeningsleder

Etter å ha arbeidet i en nikkelgruve, startet Tsvangirai sin fagforeningskarriere i gruvearbeiderforbundet og ble 1988 generalsekretær i Zimbabwes nasjonale fagorganisasjon Zimbabwe Congress of Trade Unions (ZCTU). ZCTU ble i løpet av 1990-årene en viktig opposisjonsgruppering i Zimbabwe, og Tsvangirai ble flere ganger arrestert og utsatt for attentatforsøk.

Presidentkandidat for MDC

I 1999 ble han leder for den nystartede opposisjonsgruppen Movement for Democratic Change (MDC). Ved parlamentsvalget i 2000 fikk MDC 47 prosent av stemmene, mot regjeringspartiet ZANU-PFs 48,6 prosent, og Tsvangirai ble opposisjonsleder i parlamentet.

Som presidentkandidat i 2002 ble han til stadighet trakassert av myndighetene, blant annet arrestert og siktet for oppvigleri, terrorisme og landssvik. Tsvangirai stilte likevel som kandidat og fikk offisielt 42,9 prosent av stemmene. I 2004 ble Tsvangirai frikjent for forræderi knyttet til et påstått komplott for å drepe president Robert Mugabe i 2004. Han ble likevel arrestert og torturert på nytt i både 2007 og 2008.

Statsminister

Som nyutnevnt statsminister var Morgan Tsvangirai i Norge i 2009 for å møte sin norske kollega Jens Stoltenberg.

Ved presidentvalget i 2008 fikk Tsvangirai flest stemmer i første valgomgang (47,9 prosent mot Mugabes 43,2 prosent). Han trakk seg fra andre valgomgang på grunn av utstrakt voldsbruk mot MDC, men etter lange forhandlinger kom det i september 2008 til en avtale om maktdeling, hvorpå Tsvangirai ble utnevnt til statsminister for en samlingsregjering i februar 2009.

Samlingsregjeringen ble oppløst ved valget i 2013. MDC var sterkt herjet av indre strid og splittelser, men de ulike partiene med utspring i MDC samlet seg i en valgallianse under ledelse av Tsvangirai.

Død og etterspill

Utover i 2016 ble Tsvangirai sterkt svekket av kreft og døde på sykehus i Sør-Afrika i februar 2018. Hans sykdom utløste ny strid i MDC. Den ene av nestlederne, Nelson Chamisa, ble valgt som hans etterfølger, men etter Tsvangirais død fremstår partiet som svekket, særlig også på grunn av Mugabes fall i november 2017 og regjeringspartiet ZANU-PFs styrkede posisjon under Emmerson Mnangagwa.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg