Faktaboks

Robert Hutchings Goddard
Uttale
gˈåda:d
Født
5. oktober 1882, Worcester, Massachusetts, USA
Død
10. august 1945, Baltimore, Maryland, USA
Robert Goddard 8. Mars 1926.
Goddard ved siden av den første raketten med væskemotor som ble skutt opp. Den nådde en høyde på 12,5 meter.
Robert H. Goddard

Robert H. Goddard under arbeid med en rakett i sitt verksted i New York, 1935.

Av /NTB Scanpix ※.

Robert Hutchings Goddard var en amerikansk vitenskapsmann. Han ble kalt «den moderne rakettvitenskapens far» på grunn av sine banebrytende forbedringer av den kjemiske rakettmotoren, særlig væskemotoren.

Utdanning

Goddard tok i 1911 doktorgrad i fysikk ved Clark University i Worcester, Massachusetts der han senere ble professor. Allerede i 1912 beskrev han at det var mulig å bruke en rakett for å komme til Månen. I 1914 tok han patent på flertrinnsraketten.

16. mars 1926 foretok Goddard den første dokumenterte utskytingen av en rakett drevet med en væskemotor. Forsøket ble gjennomført i Auburn, Massachusetts, og drivstoffet var bensin og flytende oksygen. Raketten steg 12,5 meter og tilbakela 67 meter med en hastighet på cirka 96 kilometer i timen.

Karriere

I 1929 viste Goddard at det var mulig å sende raketter med instrumenter (barometer, termometer og kamera) til høyere luftlag. Han flyttet virksomheten til Roswell i New Mexico året etter. I 1932 skjøt han opp en gyrostabilisert rakett, og i 1935 nådde en av hans raketter en høyde på to kilometer, og motoren var aktiv i 14 sekunder. Beliggenheten av Goddard's prøvefelt og hans tilbakeholdenhet gjorde at det gikk mange år før detaljene i hans eksperimenter ble kjent.

NASA har oppkalt et av sine forskningssentre etter ham; Goddard Space Flight Center i Maryland, USA.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg