Termometer er et instrument til måling av temperatur. Selve temperaturen kan man ikke avlese direkte på noe instrument. Man benytter andre egenskaper som endrer seg med temperaturen og bygger termometeret slik at det er endringer i en av disse størrelsene man måler.

I væsketermometrene bruker man kvikksølv, farget alkohol, toluen eller andre organiske stoffer, og måler væskens volumendringer ved lengden av væskesøylen i et trangt kapillarrør. I febertermometeret er det en innsnevring nederst i kapillarrøret, og her blir kvikksølvsøylen brutt og stående igjen i røret når kvikksølvet trekker seg sammen igjen. I maksimums- og minimumstermometeret er det en organisk væske som endrer volumet og skyver en kvikksølvstreng frem og tilbake i et krumt rør. Kvikksølvstrengen skyver på to flottører som blir liggende i ro i maksimums- og minimumsposisjonene.

Bimetalltermometeret består av to metaller med forskjellig utvidelseskoeffisient, loddet parallelt sammen til en fjær som krummer seg eller retter seg ut når temperaturen i metallene endrer seg.

Slyngetermometeret er et termometer som ved hjelp av en snor eller en sveiveanordning kan slynges raskt rundt. Den sterke ventilasjonen gjør at strålingspåvirkningen blir forholdsvis liten, og man kan få nær riktig lufttemperatur, selv i sterkt solskinn. Brukes mye til sjøs og på ekspedisjoner.

Elektriske termometre. Resistanstermometeret bygger på resistansens variasjon med temperaturen. Her er det den elektriske strømmen gjennom motstanden som måles. I et termoelement måler man spenningen som oppstår i loddstedet mellom to metaller. Spenningen varierer med temperaturen.

Galileo Galilei skal  ha laget det første termometeret i 1592. Det var en liten beholder med et trangt glassrør i enden. Røret ble satt ned i vann, som så steg et stykke opp i røret. Når temperaturen i luften inne i beholderen varierte, varierte også luftvolumet, og dette kunne avleses ved høyden av vannsøylen inne i røret.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.