Faktaboks

Reidar Webster
Reidar Ludvig Webster
Født
11. januar 1935, Oslo
Død
15. januar 2022, Oslo
Virke
Embetsmann
Familie

Foreldre: Direktør Reidar Ludvig Webster (1905–1966) og pianist Thyrni Astri Brinck Wessel Fossum (1901–1981).

Gift 1963 med tingrettsdommer Ingeborg Haldis Aslaksen (1940–), datter av jurist Edvard Andreas Aslaksen (1897–1974) og mensendiecklærer Haldis Mustad (1899–1999).

Foto av Reidar Webster i 2004
Riksmekler Reidar Webster i samtale med pressen under en pause i meklingen i offentlig sektor i mai 2004.
Foto av Reidar Webster i 2004
Av /NTB.
Foto av Yngve Hågensen, Reidar Webster og Karl Glad i 1991
Riksmekler Reidar Webster mellom LO-leder Yngve Hågensen (til venstre) og administrerende direktør i NHO, Karl Glad (til høyre) etter bruddet i forhandlingene i april 1991.
Foto av Yngve Hågensen, Reidar Webster og Karl Glad i 1991
Av /NTB.

Reidar Webster var en norsk offentlig tjenesteperson og riksmekler. Han var assisterende riksmekler i perioden 1978–1988 og riksmekler i perioden 1988–2004. Han er dermed den som har sittet lengst i dette vervet.

Da Webster i en alder av 70 år gikk av som riksmekler, hadde han ledet over tusen meklinger i lønnsoppgjørene i perioden 1978–2004.

Med sin personlige meklingsstil fikk Webster meget stor tillit hos både arbeidsgivere og arbeidstakere. Takket være sin evne til å lose lønnsoppgjørene trygt i havn var Reidar Webster i flere tiår et kjent innslag i nyhetsdekningen av lønnsoppgjørene.

Karriere

Webster tok examen artium i 1953 og juridisk embetseksamen ved Universitetet i Oslo i 1963. Etter endt utdannelse og en kort periode som sekretær i Justisdepartementet arbeidet han som dommerfullmektig i Narvik, for skattedirektøren og for Tekstilfabrikkenes Forening, før han i 1972 ble utnevnt til byråsjef i Kommunaldepartementets arbeidsmiljøavdeling. Her var han særlig involvert i innføringen av bedriftsdemokrati i norsk arbeidsliv. Webster ga ut boka Reglene om bedriftsdemokratiet sammen med Paal Olav Berg og Arvid Eskild i 1977.

Det var gjennom sin stilling i Kommunaldepartementet at Reidar Webster for alvor kom i kontakt med partene i arbeidslivet og fikk et ry som en kompromissets mann. Mot slutten av 1970-årene ble han derfor bedt om å søke stillingen som assisterende riksmekler. I denne stillingen fikk han i perioden 1978–1988 meget bred erfaring fra mekling i lønnsoppgjørene. 1970- og 1980-årene var preget av store omstillinger i norsk arbeidsliv og til dels harde motsetninger. Det toppet seg under lønnsoppgjøret i 1986, som endte med lockout i hovedoppgjøret mellom daværende NAF og LO.

Riksmekler

1988 ble Reidar Webster utnevnt til riksmekler, og han valgte i motsetning til flere av sine forgjengere å inneha stillingen på heltid. Som riksmekler bidro han i betydelig grad til et godt samarbeidsklima i norsk arbeidsliv. Ved overgangen til 1990-årene opplevde Norge en økonomisk lavkonjunktur med stigende arbeidsledighet. Det var denne lavkonjunkturen, kombinert med erfaringene fra lønnsoppgjøret i 1986, som dannet bakteppet for det gode samarbeidsklimaet som oppstod mellom LO og NHO i 1990-årene. Det såkalte solidaritetsalternativet fikk stor betydning for oppgjørene i både privat og offentlig sektor. Moderate lønnsoppgjør skulle sikre arbeid til flere.

I en årrekke møttes LOs markante leder Yngve Hågensen og NHOs Karl Glad til mekling hos riksmekler Reidar Webster. Bak lukkede dører viste Webster en enestående evne til å bringe partene sammen i tillitsfull dialog. Det ble et årlig ritual at Webster, Hågensen og Glad i tolvte time kunne meddele et ventende pressekorps at meklingen hadde vært vellykket og at streik var unngått. Under et lønnsoppgjør er det av stor betydning hvordan sluttresultatet blir kommunisert til organisasjonenes medlemmer. Med dannet diskresjon og underfundig humor svarte Reidar Webster tålmodig på journalistenes spørsmål. Det virket som det rådet en bred enighet blant partene i arbeidslivet om at Webster var den rette for stillingen som riksmekler.

Interesser

Reidar Websters oppvekst var preget av musikk og idrett, interesser han beholdt livet ut. Han var siden oppveksten en dreven hobbymusiker og stod i spissen for et stort sambaorkester under karnevalene i Oslo i begynnelsen av 1980-årene. Han var også aktiv innen flere idrettsgrener. I begynnelsen av 1960-årene padlet Webster på landslagsnivå og var i en periode president i Norges Padleforbund. Senere ble han en meget habil brettseiler.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Skog, Frode Myhra: Biografi i Norsk biografisk leksikon, andre utgave

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg