Grå hanske med mansjett fra 1950-tallet og brun hanske fra 1970-tallet, begge med pyntesøm.
Grå hanske med mansjett fra 1950-tallet og brun hanske fra 1970-tallet, begge med pyntesøm.

Hansker. 1) Hanske fra 1200-tallet. 2) Østerriksk hanske. 3) Liturgisk hanske fra 1700-tallet. 4) Hanske for falkejakt. 5) Brodert hanske. 6) Strikket vante. 7) Brodert damehanske. 8) Herrehanske. 9) Skinnfôret hanske. 10) og 11) Damehansker.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Hansker er håndplagg med særskilt rom til hver finger og som er laget i skinn. Det tilsvarende plagget som er sydd av stoff, strikket eller fremstilt av andre tekstiler kalles vanter.

Faktaboks

Historikk

Hansker har vært brukt i Europa fra antikken. Først og fremst som arbeidshansker slik de omtales i Odysseen av Homer. I senantikken vant hanskene innpass som luksusgjenstander, og de fikk etter hvert også symbolsk verdi som fyrsters og geistliges verdighetstegn. Slike hansker var gjerne rikt utsmykket med broderier og edelstener og viste både eierens velstand og at han ikke utførte fysisk arbeid.

Etterspørselen etter hansker økte i middelalderen, og hanskemakerne ble organisert i laug fra 1100-tallet. I denne perioden var hansker populære gaver, enten fra en dame til hennes utkårede, eller ved handelstransaksjoner. Fra 1500-tallet ble hansker et alminnelig motetilbehør, og det ble lagt stadig større vekt på å gi dem et dekorativt utseende. På 1600-tallet ble luksushansker ofte utsmykket med broderier, frynser og kniplinger, på 1700-tallet med malte motiver, rysjer og båndrosetter. Hansker var lite brukt under den franske revolusjon, men kom tilbake omkring 1800. Disse hanskene var enkle, og det var viktig å ha mange par av god kvalitet. Fra 1870-årene var hansker en uunnværlig del av velkledte kvinners påkledning og ble brukt for å beskytte sarte hender mot sol og skitt.

Mot slutten av århundret mistet plagget sitt overklassepreg og kunne brukes av alle lag av befolkningen. Slik ble hanskene også vanlige blant arbeiderkvinner, som skjulte røde og slitte arbeidshender. I dag brukes hansker i skinn og lær som tilbehør om vinteren og hansker i ulike tekniske tekstiler brukes til sport og fritid for å dekke ulike behov til varme, isolasjon eller gripeevne.

I middelalderen var hansker også brukt som en del av rustning eller uniform, og uttrykket å kaste hansken stammer fra denne tiden. En ridder kunne ved å kaste sin ene hanske på gulvet eller bakken foran en annen mann utfordre ham til en duell. Å ta opp hansken vil si å ta imot utfordringen og har samme opphav. I Norge fikk uttrykket ny aktualitet da Ari Behn i 2001 oppsøkte Kjetil Rolness og utfordret ham til duell ved å kaste en damehanske på ham etter at Rolness hadde skrevet om Aris venner i en kronikk i Dagbladet.

Uttrykket som hånd i hanske er en betegnelse på at noe passer godt og kan spores til det engelske fit like a glove, som først ble brukt i 1771.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg