.

Randers kommune er en kommune på Østjylland i Danmark i Region Midtjylland. Den hadde 99 931 innbyggere i 2023 og har et areal på 748 kvadratkilometer. Kommunen oppsto ved kommunereformen i 2007 ved sammenslåing av kommunene Langå (nordlige deler), Nørhald, Purhus, Randers, Sønderhald (vestlige del) og Havndalområdet.

Halvparten av kommunens innbyggere bor i Randers by som dominerer næringslivet, blant annet med de største bedriftene Bombardier Transportation Denmark (togfabrikk) og verdens største vindmøllefabrikk, NEG Micon. Randers Regnskov er et naturmuseum som trekker mange besøkende.

Landskapet preges av at Gudenåen renner gjennom og ut i Randers Fjord.

Kommunens største byer etter folketall i 2017. Innbyggertall i parentes.

  • Randers (64 057)
  • Assentoft (3822)
  • Langå (2879)
  • Stevnstrup (2522)
  • Spentrup (2316)

Kommunens administrasjonssenter ligger i Randers by.

Randers by

Randers var handelsby og kirkesentrum i middelalderen, og fikk byrettigheter fra 1302. Bysentrum har gågater og mange gamle bygg, for eksempel St. Mortens kirke (fullført ca. 1500), Helligåndshuset (ca. 1450), rådhuset (1778) og en rekke bindingsverkshus, et kulturhistorisk museum, hovedbibliotek og flere gallerier. Randers Regnskov er en tropisk zoologisk hage. Memphis Mansion er et eventhus som er en kopi av Elvis Presleys hus i Graceland i Memphis. Byen ligger ved Gudenåens brede utløp og er en tradisjonsrik, gammel industriby, kjent for fremstilling av hansker og tau. I dag er vindmøller, jernbanemateriell (Bombardier) og slakteri (Danish Crown og Tulip Food Company) blant de viktigste bransjene. Randers er et vei- og jernbaneknutepunkt, med havn og flyplass.

Mellom Randers og utløpet av Gudenåen ligger Naturpark Randers Fjord som er inndelt i sju forskjellige soner med hvert sine spesielle kjennetegn, alt fra gamle skanser til fiske- og fugleliv.

Randers er vennskapsby med Ålesund.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg