Faktaboks

Rîbnița

Râbnița, Рыбница (moldovsk kyrillisk alfabet), Ры́бница (russisk), Ри́бниця (ukrainsk), Rybnitsa, Ribnita (uten diakritiske tegn).

Uttale

'rybnitsa

Innbyggertall
53 600 (folketelling 2004)
Rîbnița
Rîbnița ligger ved elven Dnestr.
Mikaelskirken
Mikaelskatedralen (Mikhailo-arkhangelskij sobor, «erkeengelen Mikaels katedral») i Rîbnița.

Rîbnița er en by i republikken Moldova. Den ligger på venstre bredd av elva Dnestr og er den nest største byen i utbryterrepublikken Transnistria etter Tiraspol. Rîbnița er fylkeshovedstad i fylket av samme navn. Avstanden til Tiraspol er 114 km, til Bălți 81 km og til Chișinău 83 km. Ukrainere utgjør den største befolkningsgruppen. Ved den siste folketellingen (2004) var det 46 prosent ukrainere, 22 prosent russere og 21 prosent moldovere/rumenere.

Rîbnița er en viktig industriby og er særlig kjent for stålverket, som ble reist i sovjetisk tid i 1980-årene. Det er også en sementfabrikk og annen industri. Byen har en elvehavn og er knyttet til jernbanenettet i Moldova med en linje til Bălți, men ikke til hovedstaden i utbryterrepublikken, Tiraspol. I senere år har det bare vært en svært beskjeden godstrafikk på linjen til Bălți.

Historie

Byen er kjent fra 1600-tallet. Den lå da innenfor grensene til det polsk-litauiske riket. Ved den andre delingen av Polen i 1793 tilfalt byen Russland.

Etter den russiske revolusjon i 1917 og borgerkrigen som fulgte, ble byen en del av Den ukrainske sovjetrepublikken og dermed av Sovjetunionen etter grunnleggelsen i 1922. Etter det russiske tapet av Bessarabia til Romania i 1918 (erobret av Russland i 1812 fra fyrstedømmet Moldova, da osmansk vasallstat), etablerte sovjetmyndighetene i 1924 en moldovsk autonom sosialistisk sovjetrepublikk innenfor sovjetrepublikken Ukrainas grenser. I denne autonome republikken inngikk Rîbnița, som aldri hadde vært en del av Bessarabia eller det gamle fyrstedømmet Moldova. Under andre verdenskrig var dette området og dermed Rîbnița i årene 1941–1944 okkupert av Romania, som da var alliert med Tyskland.

Den moldovske sovjetrepublikken, som ble opprettet i 1944, ble sammensatt av både Bessarabia og den tidligere autonome republikken, som hadde ligget innenfor det sovjetiske Ukrainas grenser. Svært mye av industrireisningen i sovjetrepublikken Moldova foregikk her, i det som fra 1990 ble til utbryterrepublikken Transnistria (erklært som uavhengig stat i 1991, ikke anerkjent av andre). Rîbnița var den viktigste industribyen i det sovjetiske Moldova.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg