Bildet viser de tre eldste flomlukene ved Solbergfoss kraftverk. De er av typen valseluke. Det er en eldre luketype som ikke lenger bygges på nye anlegg.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Reguleringsluker er stenge- og tappeorganer i vassdrag som bygges i forbindelse med etablering av dammer og magasiner for vannkraftutbygging, vannforsyning eller irrigasjon.

Faktaboks

Også kjent som

flomluke, omløpsluke

Lukenes funksjon er å sette oss i stand til å regulere vannstrømmen slik at det er mulig å holde ønsket nivå på vannmagasinene. Dette er særlig aktuelt i forbindelse reguleringsmagasiner, der det i forbindelse med konsesjonen er fastsatt et manøvreringsreglement, hvor det er fastsatt grenser (kotehøyder) for høyeste og laveste tillatte vannstand. I flomperioder, og ellers når tilsiget er større enn slukeevnen gjennom turbinene, vil lukene ha funksjon som flomavledere, og kalles da flomluker. Dersom inntaksdammen skal tømmes helt brukes bunntappeluker, omløpsluker eller forbitappingsluker. På eldre anlegg var det også vanlig å benytte luker – kalt inntaksluker - for å åpne eller stenge innløpet til turbinen. Nå brukes uten unntak ventiler i stål, oftest kuleventiler, tidligere også sluseventiler.

Forskjellige luketyper

Det er utviklet mange utførelser av luker, og her gis en oversikt over de mest aktuelle typene. Felles for slike luker er at de nesten alltid har rektangulært eller kvadratisk tverrsnitt. Vanngjennomstrømningen skjer enten som fritt overløp, eller i et lukket tverrsnitt. Den stasjonære delen av lukene er alltid innstøpt i betong.

Glideluke

Prinsipp for en glideluke.
.

Luken glir i vertikale føringer på sidene.På grunn av det ensidige horisontale vanntrykket fra den ene siden behøves store manøvreringskrefter

Rulleluke

Prinsipp for en rulleluke.
.

Som glideluken glir luken i vertikale føringer, men hjulene gjør at det fordres mindre manøvreringskrefter. Lukking kan skje ved hjelp av lukens egen vekt.

Segmentluke

Prinsipp for en segmentluke.
.

Frontplaten er krummet i en sektor som er opplagret i tapper nedstrøms. Fordrer små manøvreringskrefter og kan stenges av egen vekt.

Sektorluke

Prinsipp for en sektorluke.
.

Frontplaten er krummet i en sektor som er opplagret i et lager nedstrøms. Forholdsvis små manøvreringskrefter. Luken er selvåpnende. Gammel luketype.

Klappeluke

Prinsipp for en klappeluke.
.

Luken er dreibar om opplagring i underkant. Opptrekket bærer vannlasten. Luken er selvåpnende.

Valseluke

Prinsipp for en valseluke.
.

Består av en sylinder som føres opp eller ned ved å rulle på en skråstilt føring. Relativt små manøvreringskrefter behøves. Gammel luketype.

Gummiluke

Prinsipp for en gummiluke.
.

Består av en luft- eller vannfylt gummi-membran. Luken åpnes ved at den dreneres (luft eller vann tappes ut). Selvåpnende, men har noe begrenset tappemulighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg