QR-kode av linken til SNL-artikkelen om QR-kode
QR-kode av linken til SNL-artikkelen om QR-kode
QR-kode av linken til SNL-artikkelen om QR-kode
Av .

QR-kode er en grafisk kode som er optisk lesbar og som inneholder informasjon. QR-kode er et alternativ til tradisjonell strekkode, men QR-koden kan representere langt mer informasjon. Informasjonen i en QR-kode leses ut (skannes) ved hjelp av en QR-leser (dataprogram). Det er vanlig å benytte mobilkamera og en app som QR-leser, men også andre og mer spesialtilpassede enheter kan benyttes.

Faktaboks

Etymologi

engelsk Quick Response code

Også kjent som

engelsk QR code

For å lage en QR-kode vil man benytte en QR-generator, ofte i form av en tjeneste på en nettside som gir en nedlastbar bildefil som resultat.

En QR-kode vil inneholde ulike nivåer av feilrettingsmekanismer, slik at en mildt skadet QR-kode fortsatt kan leses. I tillegg kan feilrettingsmekanismene benyttes for å avdekke eventuelle feil med QR-koden eller under lesingen.

I motsetning til for eksempel strekkoder på matvarer (GTIN/EAN), så har ikke QR-koder noe sentralt register eller noen føringer som begrenser hvordan de kan utformes eller benyttes.

Innhold

Det opprinnelige formatet (model 2) for QR-koder kan inneholde opp til 7089 numeriske tegn, 4296 alfanumeriske tegn eller 2953 bytes med binærdata.

Vanlig innhold er nettadresser, telefonnumre og e-postadresser. Så lenge innholdet er innenfor kapasitetsbegrensningen, er det dataformatet på informasjonen og QR-leseren som avgjør hva som skal skje med informasjonen når den leses. Det er altså fullt mulig å lage nye egne bruksområder for QR-koder, uavhengig av selve formatet, så lenge brukeren har en QR-leser som kan håndtere informasjonen. Mange nye bruksområder vil håndteres ved at innholdet er en nettadresse der resten av handlingene foregår.

QR-koder som inneholder lokasjon og visittkort (vCard) er andre eksempler på dataformater som bakes inn i en QR-kode. Enkelte dataformater er også laget for å kode inn all informasjon i et dokument, slik at QR-koden i seg selv inneholder hele dokumentet. Et eksempel på dette er PDF QR Code der et helt PDF-dokument kodes inn i QR-koden.

Typer QR-kode

Det finnes en rekke ulike varianter av det opprinnelige formatet for QR-koder (model 1 og model 2). Noen varianter er for eksempel tilpasset det å gjøre de fysiske printene av kodene så små som mulig (Micro QR) eller mer grafisk spennende (FrameQR), mens andre tar i bruk farger for å kunne lagre mer informasjon (HCC2D).

Merk at alle de ulike typene QR-koder stort sett kan ha de samme innholdstypene. Det er i så fall kapasitetsbegrensninger som vil hindre enkelte typer innhold.

Bruksområder

Selv om QR-koder kan benyttes til det aller meste av informasjonsoverføring, har noen bruksområder blitt mer vanlige:

  • Maskinelt hente ut informasjonen på trykte dokumenter, slik som billetter, boardingkort og pass. QR-koder benyttes i slike tilfeller som et mer pålitelig alternativ til OCR.
  • Kunne plassere tilleggsinformasjon på trykte dokumenter som ikke har til hensikt å leses av mennesker. Dette er for eksempel data om fingeravtrykk på et identifikasjonsbevis.
  • Gi brukere rask tilgang til nettsider uten å måtte taste inn nettadressen fra plakater, brosjyrer, fysiske produkter og lignende.
  • Raskt og enkelt kunne overføre informasjon om enheter og tjenester som må være helt korrekt for å fungere, slik som tilkoblingsinformasjon for trådløse nett eller betalingsinformasjon. Blant annet benyttes QR-koder ofte i forbindelse med digital valuta.
  • I 2023 begynte mange butikkjeder å rulle ut produkter der den tradisjonelle strekkoden er erstattet med en QR-kode. Dette gjør det for eksempel mulig å inkludere utløpsdato i koden, og deretter inkludere en kontroll på at produktet ikke er gått ut på dato ved skanning i kassen.

Sikkerhetsproblematikk

Det har vært rettet kritikk mot bruk av QR-koder på grunn av sikkerhetsproblematikk.

Først og fremst er problemet at man ved lesing i liten grad vet hva QR-koden inneholder og hvilke handlinger de utfører. Spesielt problematisk er dette ved QR-koder med nettadresser, der brukere kan bli sendt videre til nettadresser som inneholder skadevare eller nettfiske.

Problemet løses til en viss grad av at nyere QR-lesere vil be brukeren bekrefte handlingen i QR-koden før den utføres. Imidlertid vil mange brukere trykke OK, uten å legge spesielt merke til eller forstå hva de bekrefter.

Problemet er spesielt stort der brukeren stoler fullt og helt på utstederen av QR-koden, men hvor noen har dekket til den opprinnelige QR-koden med en falsk. Det er dessverre svært enkelt for svindlere å lage klistremerker med nye QR-koder. Et typisk eksempel er svindler der offeret skanner en QR-kode på et restaurantbord for å bestille og betale for mat, i tro om at det er QR-koden som ble plassert der av restauranten som blir skannet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg