QR-kode

QR-kode av linken til SNL-artikkelen om QR-kode
QR-kode av linken til SNL-artikkelen om QR-kode
Av .

Artikkelstart

QR-kode er en grafisk kode som er optisk lesbar og som inneholder informasjon. QR-kode er et alternativ til tradisjonell strekkode, men QR-koden kan representere langt mer informasjon. Informasjonen i en QR-kode leses ut (skannes) ved hjelp av en QR-leser (dataprogram). Det er vanlig å benytte mobilkamera og en app som QR-leser, men også andre og mer spesialtilpassede enheter kan benyttes.

Faktaboks

Etymologi

engelsk Quick Response code

Også kjent som

engelsk QR code

For å lage en QR-kode vil man benytte en QR-generator, ofte i form av en tjeneste på en nettside som gir en nedlastbar bildefil som resultat.

En QR-kode vil inneholde ulike nivåer av feilrettingsmekanismer, slik at en mildt skadet QR-kode fortsatt kan leses. I tillegg kan feilrettingsmekanismene benyttes for å avdekke eventuelle feil med QR-koden eller under lesingen.

Innhold

Det opprinnelige formatet (model 2) for QR-koder kan inneholde opp til 7089 numeriske tegn, 4296 alfanumeriske tegn eller 2953 bytes med binærdata.

Vanlig innhold er nettadresser, telefonnumre og e-postadresser. Så lenge innholdet er innenfor kapasitetsbegrensningen, er det dataformatet på informasjonen og QR-leseren som avgjør hva som skal skje med informasjonen når den leses. Det er altså fullt mulig å lage nye egne bruksområder for QR-koder, uavhengig av selve formatet, så lenge brukeren har en QR-leser som kan håndtere informasjonen. Mange nye bruksområder vil håndteres ved at innholdet er en nettadresse der resten av handlingene foregår.

QR-koder som inneholder lokasjon og visittkort (vCard) er andre eksempler på dataformater som bakes inn i en QR-kode. Enkelte dataformater er også laget for å kode inn all informasjon i et dokument, slik at QR-koden i seg selv inneholder hele dokumentet. Et eksempel på dette er PDF QR Code der et helt PDF-dokument kodes inn i QR-koden.

Typer QR-kode

Det finnes en rekke ulike varianter av det opprinnelige formatet for QR-koder (model 1 og model 2). Noen varianter er for eksempel tilpasset det å gjøre de fysiske printene av kodene så små som mulig (Micro QR) eller mer grafisk spennende (FrameQR), mens andre tar i bruk farger for å kunne lagre mer informasjon (HCC2D).

Merk at de ulike typene QR-koder stort sett kan ha de samme innholdstypene. Det er i så fall kapasitetsbegrensninger som vil hindre enkelte typer innhold.

Bruksområder

Selv om QR-koder kan benyttes til det aller meste av informasjonsoverføring, har noen bruksområder blitt mer vanlige:

  • Maskinelt hente ut informasjonen på trykte dokumenter, slik som billetter, boardingkort og pass. QR-koder benyttes i slike tilfeller som et mer pålitelig alternativ til OCR.
  • Kunne plassere tilleggsinformasjon på trykte dokumenter som ikke har til hensikt å leses av mennesker. Dette er for eksempel data om fingeravtrykk på et identifikasjonsbevis.
  • Gi brukere rask tilgang til nettsider uten å måtte taste inn nettadressen fra plakater, brosjyrer og lignende.
  • Raskt og enkelt kunne overføre informasjon om enheter og tjenester som må være helt korrekt for å fungere, slik som tilkoblingsinformasjon for trådløse nett eller betalingsinformasjon. Blant annet benyttes QR-koder ofte i forbindelse med digital valuta.

Sikkerhetsproblematikk

Det har vært rettet kritikk mot QR-koder på grunn av sikkerhetsproblematikk.

Først og fremst er problemet at man ved lesing i liten grad vet hva QR-koden inneholder og hvilke handlinger de utfører. Spesielt problematisk er dette ved QR-koder med nettadresser, der brukere kan bli sendt videre til nettadresser som inneholder skadevare eller nettfiske.

Problemet løses til en viss grad av at nyere QR-lesere vil be brukeren bekrefte handlingen i QR-koden før den utføres. Imidlertid vil mange brukere trykke OK uten å legge spesielt merke til eller forstå hva de bekrefter. Dette problemet er spesielt stort der brukeren stoler fullt og helt på utstederen av QR-koden, men noen har dekket til den opprinnelige QR-koden med en falsk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg