Provence

Landsbyen Saorge ligger i Vallée de la Roya i Alpes Maritimes i Provence.

Provence
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Provensalsk er en dialekt av oksitansk som hovedsakelig snakkes i den historiske provinsen Provence i Sør-Frankrike. Provensalsk er en av de viktigste oksitanske dialektene, sammen med limousinsk, gasconsk, languedocien og auvergnat.

Faktaboks

Uttale
provensˈalsk
Også kjent som

provençalsk; fransk provençal; provençalsk prouvençau, provençau

Tidligere har provensalsk også blitt brukt som betegnelse på sør-franske dialekter i vid forstand, det vil si om den språkgruppen som kalles oksitansk, eller langue d’oc.

Interessen for provensalsk var særlig stor fra midten av 1800-tallet, da forfatteren Frédéric Mistral og Félibreforbundet ga støtet til den språklige og litterære gjenreisningen som skulle komme til å omfatte hele det oksitanske språkområdet. Fra 1850 ble det gjennomført et omfattende arbeid for å normere det provensalske språket, og det ble utarbeidet grammatikker og ordbøker for provensalsk. Forfattere som Frédéric Mistral, Theodore Aubanel og Joseph Roumanille brukte provensalsk som litteraturspråk.

Antall personer som snakker provensalsk har blitt redusert i løpet av de siste tiårene. Man regner i dag med at det finnes et sted mellom 100 000 og 500 000 mennesker som bruker provensalsk. UNESCO har definert provensalsk som et språk som står i fare for å bli utryddet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg