Kysten av Provence ble omkring 600 fvt. kolonisert av fønikere og grekere, som grunnla Massalia (Marseille) og andre byer. Romerne erobret landet i 125 fvt. og gjorde det til Provincia Romana (derav navnet). I 480 ble Provence erobret av visigoterne, i 507 av ostrogoterne og i 536 av frankerne, men den romerske kulturen holdt seg lenge. Fortsatt er det betydelige romerske minnesmerker i Provence, blant annet amfiteatre i Arles og Nîmes.

Provence var et eget kongerike fra 855–863 og fra 879–933. Hertug Boso ble i 879 konge av Provence eller Nedre-Burgund. Etter 933 ble Provence en del av Burgund.

I høymiddelalderen var området et sentrum for sørfransk kultur, kom på 1100-tallet under kongene av Aragón og 1246 under huset Anjou-Sicilia. Helt til utgangen av senmiddelalderen var imidlertid Provence formelt sett en del av det tysk-romerske keiserriket.

Fra 1482–1790 var Provence fransk provins. Med den nye administrative inndelingen i Frankrike etter den franske revolusjonen mistet provinsen alle sine egne politiske institusjoner, og ble delt inn i tre departementer, se Provence-Alpes-Côte d'Azur.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.