Provence (historie)

Provence. Landsbyen Saorge ligger i Vallée de la Roya i Alpes Maritimes.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Kysten av Provence ble omkring 600 fvt. kolonisert av fønikere og grekere, som grunnla Massalia (Marseille) og andre byer. Romerne erobret landet i 125 fvt. og gjorde det til Provincia Romana (derav navnet). I 480 ble Provence erobret av visigoterne, i 507 av ostrogoterne og i 536 av frankerne, men den romerske kulturen holdt seg lenge. Fortsatt er det betydelige romerske minnesmerker i Provence, blant annet amfiteatre i Arles og Nîmes.

Provence var et eget kongerike fra 855–863 og fra 879–933. Hertug Boso ble i 879 konge av Provence eller Nedre-Burgund. Etter 933 ble Provence en del av Burgund.

I høymiddelalderen var området et sentrum for sørfransk kultur, kom på 1100-tallet under kongene av Aragón og 1246 under huset Anjou-Sicilia. Helt til utgangen av senmiddelalderen var imidlertid Provence formelt sett en del av det tysk-romerske keiserriket.

Fra 1482–1790 var Provence fransk provins. Med den nye administrative inndelingen i Frankrike etter den franske revolusjonen mistet provinsen alle sine egne politiske institusjoner, og ble delt inn i tre departementer, se Provence-Alpes-Côte d'Azur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg