Alcoa

Logo
Av .

Artikkelstart

Alcoa Inc. er et amerikansk aluminiumkonsern som er en av verdens ledende produsenter av aluminium. Konsernet utvinner og transporterer bauxitt til egen fremstilling av råaluminium, aluminiumlegeringer og videreforedling. Det har et stort antall datterselskaper i USA og rundt 35 andre land. Alcoa ble grunnlagt i 1888 og har hovedkontor i Pittsburgh i Pennsylvania, USA.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for Aluminum Company of America

Selskapets sluttprodukter omfatter blant annet bil- og flydeler, bygningselementer som vinduer og paneler, fiberoptikk, skruer og emballasje som drikkebokser og folie.

I 2020 hadde Alcoa Inc. en omsetning på rundt 9,3 milliarder amerikanske dollar og omtrent 12 900 ansatte.

Historikk

Alcoa ble grunnlagt i 1888 som The Pittsburgh Reduction Company av blant annet kjemikeren Charles Martin Hall, som utviklet en produksjonsmetode for aluminiumoksid (alumina). Bedriftens første produkt var en tekjele av aluminium, og snart også kokekar, kabler, bildeler med mer. Senere tilkom egen bauxittgruve, raffineri og smelteverk. I 1907 skiftet selskapet navn til Aluminum Company of America, i 1999 forkortet til Alcoa. I 1928 ble det kanadiske datterselskapet Alcan utskilt.

Virksomhet i Norge

I 1922 overtok Alcoa halvparten av aksjene i Norsk Aluminium Company i Høyanger og dets datterselskap Nordisk Aluminiumindustri i Holmestrand. Aksjeposten ble i 1928 overtatt av Alcan. Selskapet hadde fra 1962 et samarbeid med Elkem om drift av to aluminiumsverk – ett på Lista og ett i Mosjøen.

I 2009 ble Alcoa Norway eneeier av Elkem Aluminium. Alcoa var til 2005 også største enkelteier i Elkem, som da ble en del av Orkla. Alcoa laget i perioden 1995–2007 bildeler i Farsund under navnet Alcoa Automotive.

I 2020 hadde Alcoa Norway en omsetning på omtrent 7 milliarder norske kroner og rundt 1100 ansatte. Det norske hovedkontoret er i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg