Pierre Huyghe

Faktaboks

Pierre Huyghe
Født
11. september 1962, Paris, Frankrike

Artikkelstart

Pierre Huyghe er en fransk multimediakunstner. Han er en av Frankrikes mest anerkjente samtidskunstnere, kjent for en svært allsidig praksis som omfatter en rekke ulike medier og kunstneriske uttrykk.

Huyghes kunst fremstår som omfangsrike og drømmeaktige refleksjoner over forholdet mellom kultur, teknologi og natur; over grensene mellom fantasi og virkelighet, og over en postapokalyptisk fremtid og menneskets søken etter utopia. Han har arbeidet med tidsbaserte situasjoner og stedsspesifikke installasjoner, skulptur og objekter, film, video og fotografi, tegning, musikk, og komplekse økosystemer iscenesatt i ulike kunstrom.

Blant Huyghes mest oppsiktsvekkende arbeider finnes en ekspedisjon til Antarktis, byparader og fornøyelsesparker, og kunstverker som inkluderer levende dyr og insekter. Hans bidrag til den 13. documenta-utstillingen i den tyske byen Kassel, Untilled (2012), besto blant annet av en omvandrende hund, en maurkoloni og en betongskulptur fremstillende en naken liggende kvinne, med en bikube som sakte vokste over kvinnens ansikt og hode i løpet av utstillingsperioden.

Større utstillinger og utmerkelser

Huyghe representerte Frankrike på Veneziabiennalen i 2001, og har deltatt på den prestisjefulle documenta-utstillingen to ganger: i 2002 (documenta XI) og 2012 (dOCUMENTA (13)). Han har mottatt en rekke internasjonale priser for sitt arbeid, blant annet Hugo Boss-prisen i 2002 og Smithsonian-museets Contemporary Artist Award i 2010.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg