Peter Turrini (2013)

Peter Turrini (2013) av Wolfgang Sauber. Gjengitt med tillatelse

Peter Turrini er en østerriksk forfatter. Peter Turrini er en av Østerrikes mest kjente samtidsdramatikere.

Allerede etter sitt første teaterstykke, Rozznjogd (1971, Rottejagd), ble Turrini sett på som en av sin generasjons beste dramatikere, en som videreutvikler det såkalte "Volksstück", en tradisjon som ble dyrket fram av blant annet Johann Nepomuk Nestroy, som preget det folkelige teater i Wien på 1800-tallet, og som ble videreført av for eksempel Ödön von Horváth. Det dreier seg om et folkelig teater, dramaturgisk enkelt i formen, som spiller på enkel og til dels grov humor, men som på en spissfindig måte avslører reaksjonære holdninger og dermed er sterkt samfunnskritisk.

I sine kritiske stykker skildrer Turrini, gjennom en frodig og eksperimentell dialogføring, de underprivilegerte i samfunnet, blant annet i Die Minderleister (1988, De som yter mindre), ofte i en besk form med bruk av drastiske og sjokkerende effekter som for eksempel grov blasfemi. Tod und Teufel (1990. Død og djevel), en blasfemisk pasjonshistorie, ble av mange av skuespillerne ved Burgtheater i Wien oppfattet som så grov at de nektet å spille.

Et annet viktig anliggende i hans verk er å avsløre brutaliteten på landsbygda, hvor outsideren går til grunne, slik det skildres blant annet i Sauschlachten (1972, Saueslakt). Die Bürger (1982, Borgerne) retter et kritisk søkelys mot Turrinis samtidige østerrikske politikere. Alpeglød, utgitt i 1993 (Alpenglühen, norsk oversettelse 1993) regnes som et av Turrinis beste stykker. Det ble uroppført i Claus Peymanns regi på Burgtheater, og er et spill med identiteter og illusjoner. Det kan også leses som en metakommentar til teatret.

Med stykket Mein Nestroy (2006, Min Nestroy) leverer Turrini en hommage til den østerrikske dramatikeren og skuespilleren Johann Nepomuk Nestroy, som han også har beskjeftiget seg med i novellen Die Verhaftung des Johann Nepomuk Nestroy (1998. Arrestasjonen av Johann Nepomuk Nestroy). Aus Liebe (2013, Av kjærlighet) er et moderne stasjonsdrama som forsøker å rekonstruere hvordan én enkelt hendelse, et samlivsbrudd, kan få livet til en helt vanlig mann til å falle så ettertrykkelig sammen at han begår et drap.

De fleste stykkene hans har blitt oppført på blant annet Burgtheater, de siste årene er det Theater in der Josefstadt som har stått for de fleste uroppførelsene, blant annet av C'est la vie (2014), Sieben Sekunden Ewigkeit (2016) og Fremdenzimmer (2018)

Som dramatiker er Turrini internasjonalt anerkjent og spilt i mange land, også i Norge (Alpeglød på Nationaltheatret i 1996, Mirandolinas vertshus av Riksteateret i 1988).

Turrini har i tillegg skrevet essays, dreiebøker (blant annet til den populære TV-serien Alpensaga (1974-1979)), klassikeradapsjoner, librettoer (for eksempel Der Riese von Steinfeld (2002, Kjempen fra Steinfeld) og barnebøker.

Turrini har mottatt mange utmerkelser, blant annet

  • Ger­hart-Hauptmann-prisen (1981)
  • Mülheimer Dramatikerpreis (1993)
  • Literaturpreis des Landes Steiermark (1999)
  • Österreichischer Kinder- und Jugendbuchpreis (2010)
  • Wiens teaterpris Nestroy (2011)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.