Reaksjonær er betegnelse på en som ønsker, og eventuelt arbeider for, å gjeninnføre tilstander og ordninger som eksisterte i en mer eller mindre fjern fortid.

Faktaboks

Uttale
rˈeaksjonær
Etymologi
av fransk, til reagere

Betegnelsen har vanligvis normative overtoner: Den brukes som regel om dem man tar avstand fra, av dem som ikke ser på seg selv som reaksjonære. Uttrykket «bakstreversk» brukes gjerne synonymt med reaksjonær.

I politikken ble betegnelsen lenge særlig brukt av radikale grupper om grupper og personer som stod langt til høyre. Etter kommunismens fall i Øst-Europa og nedtoningen av skillet mellom sosialistiske og borgerlige partier i de vestlige demokratier brukes betegnelsen sjeldnere.

Betegnelsen brukes av og til også i kunstnerisk sammenheng, som i billedkunst, skulptur og arkitektur, der modernister kan se på representanter for klassiske og figurative tradisjoner som reaksjonære.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg