Per Dreier var en av de ledende norske dirigentene i sin generasjon, med virkefelt særlig i Norge og Danmark og som gjest ved en rekke ledende orkestre i utlandet.

Dreier var født i Trondheim, og utdannet seg først til kjemiingeniør ved NTNU. Mens han studerte var han 1946–1953 solooboist i Trondheim Symfoniorkester, og i 1953 debuterte han som dirigent med orkesteret.

Dreier studerte direksjon 1953–1956 i Haag med Willem van Otterloo og Paul van Kempen. Han studerte 1956–1957 videre ved Royal Academy of Music i London, og avsluttet med en tid hos Ferdinand Leitner i Stuttgart.

Dreier vant Ricordi-prisen for dirigenter i 1955. Han mottok Arnold Bax-medaljen for beste dirigering av musikk fra det 20. århundre i 1958.

Per Dreier var 1957–1973 kunstnerisk leder for Århus Symfoniorkester, som han overtok etter den betydelige Thomas Jensen. Dreier var resten av sitt liv bosatt i Danmark.

Tiden i Århus ble en viktig periode i orkesterets historie. Dreier arbeidet med å heve orkesterets standard og å gi orkesteret en moderne identitet som byens orkester.

Bredden i repertoaret løftet Århus Symfoniorkester fram blant de danske orkestrene. Dreier ledet oratorieoppførelser i domkirken, konsertante fremførelser av Richard Wagners Parsifal og atskillig musikk fra det 20. århundre og ny musikk. Han ledet orkesteret i den første oppførelsen i Danmark av Gurrelieder av Arnold Schönberg.

Dreier dirigerte også orkesteret i oppsetninger på Den Jyske Opera, blant annet Jenufa av Leoš Janáček og Otello av Giuseppe Verdi.

Dreier innledet tidlig en omfattende internasjonal karriere som dirigent for symfoniorkestre i Europa og Amerika. Han dirigerte ny musikk i med de store kringkastingsorkestrene, og var gjest ved blant andre London Symfoniorkester, Royal Philharmonic Orchestra i London, Oslo-Filharmonien og Bergen Filharmoniske Orkester.

Dreier vant spesielt anerkjennelse som tolker av senromantisk musikk og verker av moderne komponister. I Storbritannia, særlig med Royal Philharmonic Orchestra, og hjemme i Norge gjorde han en lang rekke innspillinger av norsk musikk, av komponister som Edvard Grieg, Iver Holter, Geirr Tveitt, Harald Sæverud og Arne Nordheim.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.