Willem van Otterloo, nederlandsk dirigent og komponist, huskes blant annet for sin lange sjefstid ved Residensorkesteret i Haag og som orkesterbygger i Melbourne og Sydney. 

van Otterloo var utdannet ved Konservatoriet i Amsterdam hvor han hadde cello som instrument. Her studerte han også komposisjon. Etter studiene ble han cellist i Utrecht byorkester. 

Ved sin dirigentdebut med Concertgebouworkesteret i 1932 hadde van Otterloo sin egen prisbelønte Suite nr. 3 på programmet.

Fra 1933 var han assistentdirigent for Utrecht byorkester og fra 1937 sjefdirigent samme sted.  

van Otterloo var sjefdirigent for Residensorkesteret i Haag 1949–1972. Her dirigerte han et bredt repertoar og utmerket seg ellers gjennom mange uroppførelser. Han ledet orkesteret på turnéer i Europa og USA, blant annet til Festspillene i Bergen i 1959. De mange plateinnspillingene rommer både de tysk-østerrikske klassikerne og fransk og russisk musikk. 

I årene 1967–1971 var han dirigent for Melbourne Symphony Orchestra, hvor han hevet standarden og bidro til at orkesteret ble kjent internasjonalt. Han var 1973–78 sjefdirigent for Sydney Symphony Orchestra og førte dem på turné til Storbritannia. 

van Otterloo dirigerte fra 1974 også konserter med Düsseldorfer Symphoniker

Han komponerte blant annet en symfoni, tre orkestersuiter, en strykekvartett og en trio.  

van Otterloo døde i Melbourne av skadene han pådro seg i en bilulykke.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.