Willem van Otterloo

Faktaboks

Willem van Otterloo

Jan Willem van Otterloo

Uttale
ˈåtərlå:
Født
27. desember 1907, Winterswijk, Nederland
Død
27. juli 1978, Melbourne, Australia

Willem van Otterloo, nederlandsk dirigent og komponist, huskes blant annet for sin lange sjefstid ved Residensorkesteret i Haag og som orkesterbygger i Melbourne og Sydney.

Utdannelse og læretid

van Otterloo var utdannet ved Konservatoriet i Amsterdam hvor han hadde cello som instrument. Her studerte han også komposisjon. Etter studiene ble han cellist i Utrecht byorkester.

Karriere

Ved sin dirigentdebut med Concertgebouworkesteret i 1932 hadde van Otterloo sin egen prisbelønte Suite nr. 3 på programmet.

Fra 1933 var han assistentdirigent for Utrecht byorkester og fra 1937 sjefdirigent samme sted.

van Otterloo var sjefdirigent for Residensorkesteret i Haag 1949–1972. Her dirigerte han et bredt repertoar og utmerket seg ellers gjennom mange uroppførelser. Han ledet orkesteret på turnéer i Europa og USA, blant annet til Festspillene i Bergen i 1959. De mange plateinnspillingene rommer både de tysk-østerrikske klassikerne og fransk og russisk musikk.

I årene 1967–1971 var han dirigent for Melbourne Symphony Orchestra, hvor han hevet standarden og bidro til at orkesteret ble kjent internasjonalt. Han var 1973–78 sjefdirigent for Sydney Symphony Orchestra og førte dem på turné til Storbritannia.

van Otterloo dirigerte fra 1974 også konserter med Düsseldorfer Symphoniker.

Han komponerte blant annet en symfoni, tre orkestersuiter, en strykekvartett og en trio.

van Otterloo døde i Melbourne av skadene han pådro seg i en bilulykke.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg