Peder Hanssøn Litle

Faktaboks

Peder Hanssøn Litle
Født
1500, I Danmark; nøyaktig fødested er ikke kjent
Død
15. september 1551, Foss (nå Fossesholm) i Øvre Eiker, Buskerud
Født omkring 1500; nøyaktig fødselsår er ikke kjent

Artikkelstart

Peder Hanssøn Litle var en danskfødt norsk adelsmann, høvedsmann og lensherre.

Gjennom lojal tjeneste for unionskongen oppnådde Peder Hanssøn innflytelsesrike posisjoner i Norge. Han var blant de opprinnelig danske adelsmennene som gjennom giftermål med døtre av rikshovmester Nils Henriksson (Gyldenløve) og fru Ingerd Ottesdatter (Rømer) til Austrått, dannet grunnstammen i en ny norsk høyadel etter reformasjonen.

Under Grevefeiden tjente Peder som kong Christian 3s skipshøvedsmann, og han var aktiv med ved innføringen av reformasjonen i Norge i 1537. Som høvedsmann på Akershus slott fra 1536 la Peder Hanssøn stadig flere av leneneØstlandet direkte inn under Akershus slott, blant annet Follo, Hedmarken og Østerdalen.

Senere ble Foss (nå Fossesholm) i Eiker hans hovedgård, og han drev tømmerhandel og sagbruk i Eiker. Navnet Litle, som Peder ikke brukte selv, var navnet på den slektslinja han tilhørte på morssiden.

Peder Hanssøn døde 15. september 1551 etter å ha falt av hesten samme vår. Sønnen, Hans Pederssøn, arvet setegårdene Foss og Sem i Eiker og ble norsk kansler i 1592.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg