Jean-Marc Ayrault

Faktaboks

Jean-Marc Ayrault
Født
25. januar 1950, Maulévrier

Artikkelstart

Jean-Marc Ayrault er en fransk politiker. Han var statsminister i Frankrike fra 2012 til 2014, og medlem av sosialistpartiet Parti Socialiste.

Ayrault ble utnevnt til statsminister av president Francois Hollande 16. mai 2012, etter presidentvalget i 2012. Han overtok da etter tidligere statsminister François Fillon. Etter at Sosialistpartiet sikret seg rent flertall under parlamentsvalget som ble avholdt etter presidentvalget, fortsatte Ayrault som statsminister med støtte fra et flertall i parlamentet.

Etter et svært dårlig resultat for Sosialistpartiet under lokalvalget i mars 2014 gikk Ayrault av som statsminister. Innenriksminister Manuel Valls ble utnevnt til ny statsminister etter Ayrault.

Politisk liv

Ayrault har vært borgermester i Nantes (1989–2012) og spilt en sentral rolle for Sosialistpartiet i den franske nasjonalforsamlingen. Han ble valgt inn for første gang i 1986, og ble gjenvalgt ved hvert eneste parlamentsvalg til 2012. Fra 1997 til han ble statsminister var Ayrault parlamentarisk leder for partiet.

Ayrault var en viktig støttespiller for Hollande også før presidentvalget. Han var en av Hollandes mest sentrale støttespillerne under primærvalget i Sosialistpartiet i forkant av presidentvalget.

Privatliv

Ayrault vokste opp i Maulèvrier, noen mil utenfor Nantes, vest i Frankrike, som sønn av en tekstilfabrikkarbeider og en syerske. Han jobbet som tysklærer til han ble valgt inn i det franske parlamentet i 1986. Han har to barn fra sitt ekteskap med Brigitte Terrien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg