Jean-Marc Ayrault

Faktaboks

Jean-Marc Ayrault
født:
25. januar 1950, Maulévrier

Jean-Marc Ayrault, tidligere statsminister i Frankrike, politiker for sosialistpartiet Parti Socialiste. Jean-Marc Ayrault ble utnevnt til statsminister av president Francois Hollande 16. mai 2012, etter presidentvalget i 2012. Han overtok da etter tidligere statsminister François Fillon. Etter at Sosialistpartiet sikret seg rent flertall under parlamentsvalget som ble avholdt etter presidentvalget, fortsatte Ayrault som statsminister med støtte fra et flertall i parlamentet.

Etter et svært dårlig resultat for Sosialistpartiet under lokalvalget i mars 2014 gikk Ayrault av som statsminister. Innenriksminister Manuel Valls ble utnevnt til ny statsminister etter Ayrault.

Politisk liv

Ayrault var borgermester i Nantes (1989-2012) og har spilt en sentral rolle for Parti Socialiste i den franske nasjonalforsamlingen. Han ble valgt inn for første gang i 1986 og har siden blitt gjenvalgt ved hvert eneste parlamentsvalg. Fra 1997 til han ble statsminister var Ayrault parlamentarisk leder for partiet.

Ayrault var en viktig støttespiller for Hollande også før presidentvalget. Han var en av Hollandes mest sentrale støttespillerne under primærvalget i Sosialistpartiet i forkant av presidentvalget.

Personlig liv

Ayrault ble født og vokste opp i Maulevrier, noen mil utenfor Nantes, vest i Frankrike, som sønn av en tekstilfabrikkarbeider og en syerske. Han jobbet som tysklærer til han ble valgt inn i det franske parlamentet i 1986. Han har to barn fra sitt ekteskap med Brigitte Terrien.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg