flagg

Palestinas nasjonalflagg, vedtatt av PLO (Palestinas frigjøringsorganisasjon) 28. mai 1964 og av staten Palestina 15. november 1988.

flagg
Av /Store norske leksikon.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Palestinas flagg består av tre like brede horisontale striper i svart, hvitt og grønt (øverst til nederst). Inne ved stangen er det en rød trekant. Proporsjonene er 1:2. Flagget består av de såkalte panarabiske farger.

Flagget

Flagget ble først antatt i 1948 under den arabisk-israelske krigen og brukt i Gaza, som da var et egyptisk protektorat. Det ble igjen antatt i 1964 av Palestinas frigjøringsorganisasjon PLO. Det palestinske selvstyret vedtok 15. november 1988 flagget som Palestinas nasjonalflagg.

Flagget har en lengre forhistorie tilbake til 1917, da det ble antatt av kongedømmet Hedsjas med fargefeltene i en annen rekkefølge. I 1920 ble det endret og var da identisk med det senere palestinske flagget, men med proporsjonene 2:3. Det fikk som etterkommere flaggene til Baath-partiet, Jordan, Palestina og Vest-Sahara.

Våpenet

Den palestinske selvstyremyndighetens våpen, vedtatt 15. november 1988. Saladins ørn i svart og gull, som på brystet bærer et skjold med landets flagg vendt loddrett.
Lisens: Gnu FDL

Våpenet viser hærføreren Salah ad-dins (Saladins) ørn, som er et arabisk symbol. Fuglekroppen er belagt med et skjold som viser Palestinas flagg vendt 90° mot høyre. Nederst er et hvitt banderole med innskriften Palestinaarabisk (فلسطين).

I årene fra 1948 til 1967 var Vestbredden av elven Jordan okkupert av kongeriket Jordan. I denne østre delen av Palestina ble Jordans våpen brukt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg