Faktaboks

Kraftverkene i Orkla
KVO
Offisielt navn
KRAFTVERKENE I ORKLA DA
Organisasjonstype
Ansvarlig selskap med delt ansvar
Forretningsadresse
Trondheim
Daglig leder
Ann Cathrine Holmen
Styreleder
Kåre Hønsi

Kraftverkene i Orkla DA (KVO) ble etablert i 1978 for utbygging av kraftverk i Orkla. Opprinnelig hadde selskapet følgende eiere: Hedmark fylkeskommune 30 prosent, Sør-Trøndelag Kraftselskap 35 prosent og Trondheim Elektrisitetsverk 35 prosent.

Etter at Trondheim Energiverk og Nord-Østerdal Kraftlag i 1993 kjøpte seg opp med henholdsvis 13,6 prosent og 4,4 prosent av andelen til Hedmark Energi, er eierforholdene i dag (2019) slik:

TrønderEnergi Kraft er operatør på vegne av eierne. KVO eier fem kraftverk; Ulset, Litjfossen, Brattset, Grana og Svorkmo med en samlet årlig middelproduksjon på 1250 gigawatt timer (GWh). Selskapet har driftskontor med driftssentral (helkontinuerlig betjent ) på Berkåk i Rennebu kommune, Trøndelag.

Kraftutbyggingen i Orklavassdraget kom i stand etter sterk politisk strid. Det var spesielt neddmningene i Innerdalen i Tynset (Innerdalsvatnet) og Nerskogen i Rennebu (Granasjøen) som skapte strid.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Kraftverkene i Orkla
Sektorkode
1520 Kommunalt eide aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
35.111 Produksjon av elektrisitet fra vannkraft

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg