Effektkjøring er et begrep fra kraftforsyningen som betyr at et kraftverk må startes opp, eller øke sin produksjon opp mot maksimal effekt, for deretter å stoppes eller kjøres ned mot minimum driftsvannføring igjen. Effektkjøring innebærer altså hyppigere start og stopp av aggregater og dermed en mer ujevn vannføring i vassdraget.

Det kan være mange grunner for at behov for effektkjøring oppstår; det kan for eksempel skyldes feil i kraftnettet eller generatorhavari. Behovet for effektkjøring vil også øke etter hvert som mer vind- og solenergi tas i bruk, da dette er energikilder som ikke kan lagres, men som må utnyttes når de er tilstede. Vindenergien må da utnyttes så langt det er mulig til grunnlast, mens vannkraften bidrar med topplast. Se også balansekraft.

Norge som effektleverandør til andre europeiske land er blitt aktualisert på grunn av vår betydelige tilgang på vannkraft basert på vann fra magasiner. Disse landene ønsker å dreie kraftproduksjonen bort fra forurensende ikke-fornybare energikilder som kull og gass og gå over til rene energikilder som vind- og sol. Etterspørselen etter effekt for å regulere produksjonen vil da øke drastisk. Skal Norge kunne bidra til å løse dette må kabelforbindelsene mellom Norge og kontinentet styrkes vesentlig. Se kraftutveksling med utlandet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.