Ole Richter

Aschehoug. Begrenset gjenbruk

Ole Jørgensen Richter var en norsk jurist og politiker. Han var Norges statsminister i Stockholm fra 1884 til 1888.

Fra 1861 var Richter høyesterettsadvokat i Inderøy. I 1876–1878 var han byfogd i Trondheim, og i 1878–1884 norsk-svensk generalkonsul i London. Han var stortingsrepresentant i perioden 1862–1878. I 1871–1876 var han odelstingspresident og i 1877–78 lagtingspresident. Han var norsk statsminister i Stockholm i perioden 1884–1888.

I sin første stortingstid tilhørte Richter det såkalte sakførerpartiet under Johan Sverdrups ledelse, senere kom han til å bli en av de ledende i den liberale sentrumsgrupperingen som gikk inn for en moderat opposisjons- og reformpolitikk. Richter var en av hovedtalerne for en jernbaneforbindelse mellom Østlandet og Trøndelag, og vedtaket om denne skyldes i stor grad hans innsats. Han gikk også virksomt inn for en mer planmessig veibygging, arbeidet iherdig for å øke bevilgningene til den lokale dampskipsfarten og for en forsert utvidelse av telegrafnettet.

Richter og hans meningsfeller kom på grunn av sin sosiale konservatisme til å stå nokså isolert i norsk politikk i 1870-årene. Richter ville ikke anerkjenne Sverdrups lederstilling og arbeidet målbevisst for å undergrave den. Som utpreget individualist reagerte han mot kravet om partidisiplin. Derfor trakk han seg ut av politikken for å bli generalkonsul i London.

I 1884 ble han hjemkalt og deltok i de drøftelser som regjeringskrisen fremkalte. Kong Oscar 2s plan om en regjering under Richters ledelse måtte oppgis, og Richter gikk inn i Sverdrups venstreregjering i 1884 som statsminister i Stockholm. Forholdet til regjeringssjefen var aldri helt godt, og 6. juni 1888 tok han avskjed. 15. juni 1888 tok Richter sitt eget liv i Stockholm. Selvmordet vakte stor oppsikt og bitter strid innen Venstre.

Richter fikk etter sin død dramatisk fremstilling i Bjørnstjerne Bjørnsons skuespill Paul Lange og Tora Parsberg (1898). Richter ble i 1887 tildelt Storkors av St. Olavs Orden «for statsborgerlig Fortjeneste».

  • Fuglum, Per: Ole Richter : ungdom og stortingsvirke, 1957, Finn boken
  • Fuglum, Per: Ole Richter : statsministeren, 1964, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.