Faktaboks

Nordnesfjellet

Nuortanjárga

Nordnesfjellet
Montering av måleutstyr på Nordnesfjellet.
Nordnesfjellet
Av /NVE.
Nordnesfjellet
Nordnesfjellet
Av /NVE.
Nordnesfjellet
Nordnesfjellet
Av /NVE.

Nordnesfjellet er et fjell med to topper (880 og 900 meter over havet) i Kåfjord kommune i Troms fylke. Det ligger på østsiden av fjorden Lyngen, sju kilometer øst for Lyngseidet og 60 kilometer øst for Tromsø.

Fjellsiden mot Lyngen har flere ustabile partier som står i fare for å rase ut, og Nordnesfjellet er av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) definert som et høyrisikoobjekt for store fjellskred i Norge.

De mest utsatte partiene ligger ved Jettan og Indre Nordnes og er under kontinuerlig overvåkning. Det er påvist lokal permafrost i fjellet, og en tror at prosesser knyttet til smelting, variasjon i istemperatur og vannivå er hovedårsaker til bevegelsene.

Det er dokumentert størst bevegelse i fjellpartiet ved Jettan (100–700 meter), med opptil 4–5 centimeter i året. Geologiske og geofysiske undersøkelser angir to alternative skred ved Jettan: et mindre med volum i størrelsesorden 5–9 millioner kubikkmeter, eller et større på 12–22 millioner kubikkmeter. Fjellpartiet ved Indre Nordnes (500–700 meter) beveger seg i underkant av en centimeter per år, og skredvolumet er anslått til å være opptil 10–15 millioner kubikkmeter. I tillegg vil ura som ligger nedenfor det ustabile partiet her, bli dratt med i et skred.

Et fjellskred fra Nordnesfjellet vil gi flodbølger i fjorden og direkte ramme E6. Flodbølger vil ramme kommunene Kåfjord, Lyngen og Storfjord. Av kommunesentrene er Lyngseidet, som ligger på vestsiden av Lyngen, mest utsatt.

Overvåkningen i dag skjer blant annet med GPS-antenner, bakkebasert radar mot terreng, laser, elektronisk vater (tiltmeter), borehullsinstrument (DMS) som måler deformasjon, mikrofoner, ekstensometer (strekkstag), meteorologisk stasjon og webkamera.

Berggrunnen i området består av glimmergneis, glimmerskifer og dolorittmarmor. Iboende svakhetssoner i berggrunnen har blitt reaktivert ved gravitasjon. Utviklingen av det ustabile fjellpartiet ble trolig påvirket av glasial avlastning under siste isavsmelting etter forrige istid.

Fjell under kontinuerlig skredovervåkning

Fire ustabile fjellpartier med potensial til å utvikle seg til fjellskred er under kontinuerlig overvåking i Norge i dag. Det er er Åkneset, Mannen og Hegguraksla i Møre og Romsdal, i tillegg til Nordnesfjellet.

Norges vassdrags- og energidirektorat er fra 2015 ansvarlig for overvåking av disse fjellpartiene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg