Nordnesfjellet

Nordnesfjellet

Ørjan Bertelsen/NVE. Gjengitt med tillatelse

Nordnesfjellet (Nuortanjárga), fjell (900 moh.) ved østsiden av Storfjorden, Kåfjord kommune, Troms. Nordnesfjellet er av NVE definert som ett av fire høyrisikoobjekt for store fjellskred i Norge.

Nordnesfjellet ligger 7 km øst for Lyngseidet og 60 km øst for Tromsø. Fjellsiden har flere ustabile parti som står i fare for å rase ut, de mest utsatte partiene ved Jettan og Indre Nordnes er under overvåkning. Det er påvist lokal permafrost i fjellet, og en tror at prosesser knyttet til smelting, variasjon i is-temperatur og vannivå er hovedårsaker til bevegelsene.

Det er dokumentert størst bevegelse i fjellpartiet ved Jettan (100-700 moh.), opptil 4-5 cm i året. Geologiske og geofysiske undersøkelser angir to alternative skred ved Jettan: et mindre med volum i størrelsesorden 5-9 millioner kubikkmeter, eller et større på 12-22 millioner kubikkmeter. Fjellpartiet ved Indre Nordnes (500-700 moh.) beveger seg i underkant av en cm per år, skredvolumet er anslått til å være opptil 10-15 millioner kubikkmeter. I tillegg vil ura som ligger nedenfor det ustabile partiet her bli dratt med i et skred.

Et fjellskred fra Nordnesfjellet vil gi flodbølger i fjorden og direkte ramme E6. Flodbølger vil ramme kommunene Kåfjord, Lyngen og Storfjord. Av kommunesentrene er Lyngseidet i Lyngen mest utsatt.

Overvåkningen i dag skjer blant annet med GPS-antenner, bakkebasert radar mot terreng, laser, elektronisk vater (tiltmeter), borehullsinstrument (DMS) som måler deformasjon, mikrofoner, ekstensometer (strekkstag), meteorologisk stasjon og web-kamera.

Berggrunnen i området består av glimmergneis, -skifer og dolorittmarmor. Iboende svakhetssoner i berggrunnen har blitt reaktivert ved gravitasjon. Utviklingen av det ustabile fjellpartiet ble trolig blitt påvirket av glasial avlastning under siste isavsmelting etter forrige istid.

Fire ustabile fjellparti med potensiale til å utvikle seg til fjellskred er under kontinuerlig overvåking i Norge i dag. Det er ÅknesetMannen og Hegguraksla i Møre og Romsdal og Nordnesfjellet i Troms.

Norges vassdrags- og energidirektorat er fra 2015 ansvarlig for overvåking av disse fjellpartiene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.