Nils Sivertsen

Faktaboks

Nils Sivertsen
Nils Aarrestad Sivertsen
Født
13. juni 1920, Stavanger
Død
22. desember 2016, Sandnes
Reklame over Nils Aa. Sivertsens blomsterpotter for Graveren. Tidlig 1950-tallet.
Reklamebilde

Artikkelstart

Nils Aa. Sivertsen var en norsk keramiker og dekoratør. Han arbeidet for flere norske keramikkprodusenter i tiårene etter andre verdenskrig.

Bakgrunn

Etter å ha praktisert som dekoratør, kom Nils Aa. Sivertsen under krigen til Åros Keramikk i Røyken i Buskerud. Der fikk han praksis i keramikerfaget. Samtidig studerte han ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo.

Ansettelser

I 1946 ble Nils Aa. Sivertsen ansatt som keramiker ved Elle Keramikkfabrikk i Drøbak. I 1949 han ble rekruttert til Graverens Teglverk i Sandnes i hjemfylket Rogaland. Der ble han kunstnerisk leder etter William Knutzen.

I 1966 gikk Sivertsen for en kort periode over til Egersunds Fayancefabrik, inntil han vendte tilbake til Stavanger og Stavangerflint i 1968. Stavangerflint var da akkurat blitt fusjonert med Figgjo. Sivertsen tjenestegjorde som designer ved bedriftens avdeling i Hillevåg i Stavanger, inntil den ble lagt ned i 1979.

Dekor

Bolle i keramikk og glasur. Designet av Nils Aa. Sivertsen. Utført ved Graveren i 1950-årene.
keramikk

Ved Stavangerflint lagde Nils Aa. Sivertsen dekor til en rekke serviser. Blant de mest kjente er Florry, Amber, Bardu, Beito og Karin. Han utførte også dekor- og pynteserier i steingods. Blant de mest kjente er relieffene Mother og Wedding og en serie utsmykningsgjenstander under navnet Rondane.

Utmerkelser

Sivertsen har deltatt på en rekke utstillinger i inn- og utland og oppnådde gullmedalje ved en utstilling i Firenze i Italia. Han har også utført mange utsmykningsarbeider i keramikk, blant annet for Hurtigruten og for lokale rederier.

Han har tjenestegjort som sensor for keramikklinjen ved Kunsthåndverkskolen i Bergen. Sivertsen var også en drivende kraft i Foreningen Brukskunsts avdeling i Stavanger gjennom mange år.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Astri Olsen og Rolf Simeon Andersen (2000). Moderne antikviteter, Lunde Forlag
  • Sægrov, Torbjørg (2007). Keramikeren Nils Aa. Sivsertsen, Sandnes Historie- og Ættesogelag Årbok
  • Stubrud, Rune og Marianne Berg Haaland (2019). Klassisk fajanse fra Stavangerflint : Modeller og dekorer 1949–1979, Ajax forlag

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg