Nassersjøen

Nassersjøen er kunstig, og oppstod ved byggingen av Aswandemningene. Den er rundt 450 kilometer lang, og rundt en tredjedel ligger i Sudan.

I forbindelse med byggingen av Aswandemningene ble templene i Abu Simbel i 1960-årene demontert og gjenoppbygd cirka 64 meter høyere opp og 180 meter lenger inn fra elvebredden slik at de kunne bli bevart for ettertiden, i det som ble kalt Nubia-aksjonen. Her er Ramses 2s klippetempel.

Abu Simbel
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Nassersjøen er en kunstig innsjø som strekker seg fra det sydlige Egypt inn i det nordlige Sudan. Nassersjøen har en lengde på om lag 450 kilometer, og rundt en tredjedel ligger i Sudan.

Faktaboks

Etymologi

av Gamal Abdel Nasser, Egypts president fra 1956 til 1970.

Også kjent som
Aswandammen
arabisk: بحيرة ناصر (buhayrat nasr)

Sjøen ble dannet ved oppdemming av Nilen ved Aswan, kjent som Aswandemningene. Nassersjøen ble dannet mellom 1958 og 1970, og gitt navn etter Egypts tidligere president Gamal Abdel Nasser, som hadde dødd i september 1970.

Ved å demme opp Nilen var det fare for oversvømmelse i området der Nassersjøen nå ligger, og flere graver og monumenter har blitt flyttet og gjenoppført andre steder. Blant disse er det berømte templet Abu Simbel med sine tvillingstatuer.

I nyere tid har det blitt bygget fiskeinnhegninger i sjøen for sportsfiske blant turister.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg