Rosetta (by i Egypt)

Rosetta ligger ved Nilens vestlige utløp i Middelhavet, og både fiske og oppdrett er viktige næringsveier. Fremst i bildet ligger Abu Mandour-moskeen.

Artikkelstart

Rosetta er en by i Egypt som ligger i den nordvestlige delen av Nildeltaet. Rosetta ligger i guvernementet Al-Buhayrah, og hadde i 2005 et anslått innbyggertall på rundt 64 500 innbyggere. Byen er mest kjent som funnstedet til Rosettasteinen som gav utgangspunkt for dechiffreringen av de egyptiske hieroglyfer.

Faktaboks

Uttale
rosˈetta
Også kjent som
arab. Rashid

I moderne tid er Rosetta et handelsknutepunkt, med en landbruksindustri og fiske som viktige næringskilder.

Historie

Rosettasteinens inskripsjoner med hieroglyfer, arabisk og gammelgresk gjorde at forskerne kunne lese de gamle egypternes tekster for første gang. Her er et nærbilde av den arabiske og greske teksten på steinen i British Museum.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Området der Rosetta ligger i dag har vært befolket siden Det gamle Egypt, men byen Rosetta ble først grunnlagt rundt år 800 av abbaside-kalifen Harun al-Rashid, som ga opphav til navnet Rosetta, et alternativ navn til det arabiske «Rashid». Rosetta var navnet som ble brukt av franskmennene da de inntok Egypt på slutten av 1700-tallet under Napoleonskrigene. Navnet Rashid brukes fremdeles av lokalbefolkningen.

Rosetta har vært under kontroll av en rekke folkeslag gjennom århundrene. Fra 800-tallet lå Rosetta under abbaside-kalifatet, som hadde hovedsteder andre steder i Midtøsten, henholdsvis i Bagdad, Raqqa og Samarra. På midten av 1200-tallet ble Rosetta inntatt av europeiske styrker, som et ledd i det kortvarige syvende korstog. Under mamelukkene, og senere osmanerne, ble Rosetta et betydelig handelsknutepunkt, sammen med den mye større byen Alexandria, som ligger rundt 55 kilometer syd-vest for Rosetta.

Gjennom sin historie som by har det blitt anlagt flere festninger i og rundt Rosetta for å beskytte byen mot angrep fra Middelhavet.

Rosettasteinen

Under Napoleonskrigene, som et ledd av Napoleons ekspedisjon til Egypt, ble Rosettasteinen funnet, et større steinfragment som inneholdt noenlunde den samme teksten skrevet på tre skriftspråk, gammelgresk, demotisk og hieroglyfer, noe som muliggjorde oversettelse av hieroglyfene fra Det gamle Egypt. Steinen ligger nå på British Museum i London, der den har vært utstilt siden 1802.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg