Damietta

Damietta ligger ved Nilsen østlige utløp, nord i Egypt.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Artikkelstart

Damietta er en havneby i Egypt, ved munningen av Nilens østlige hovedarm rundt 13 kilometer fra Middelhavet, og rundt 200 kilometer nord for Kairo og 50 km vest for Port Said.

Faktaboks

Uttale
damiˈetta
Også kjent som
arabisk: Dumyat

Damietta er hovedstaden i guvernementet med samme navn og har et anslått innbyggertall på rundt 337 300 (2012) av totalt 1 544 000 innbyggere i guvernementet (CAPMAS, 2019). Navnet stammer fra eldre koptisk, Tamiati.

Byen er hjem for en rekke industrier, deriblant lær- og tekstilindustri og kornmøller, og er kjent for sin produksjon av møbler som blir eksportert til store deler av verden.

Eldre historie

Oldtidens Damietta, Tamiathis, lå lenger nord enn der byen ligger i dag og var en viktig handelsby med stor militær betydning. Byens betydning ble svekket i den hellenistiske perioden ved grunnleggelsen av Alexandria lenger vest i år 322 fvt.

Under de muslimske erobringene på 600-tallet falt Damietta under arabisk kontroll, noe som igjen styrket byens posisjon som handelssenter. Senere ble byen inntatt av flere makter som korsfarerne og senere osmanerne ved flere anledninger. Under kontroll av mamelukkene på 1200-tallet ble byen og dets festningsvoller revet og byen flyttet noen kilometer lenger inn på fastlandet hvor den nå ligger. Dette var for å bøte på byens svakhet mot angrep fra sjøen.

Under Nildeltaets videre økonomiske vekst og etter byggingen av Mahmudiyyah-kanalen i 1819 og senere Suezkanalen i 1868 flyttet handelen i stor grad bort fra Damietta.

Nyere historie

I nyere tid har handelen returnert til Damietta og gitt plass til industriene der. Mudringen av kanalområder, samt befolkningsoverskudd i Alexandria, har ført til tilvekst av mennesker og bedrifter i byen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg