Faktaboks

Benue
Uttale
bˈenue
Etymologi
fransk Bénoué
Benue SE Yola
Elva Benue fotografert i nærheten av Yola, Nigeria.

Benue er en elv i Vest-Afrika og største tilløp fra øst til Nigerelva. Den er cirka 1400 km lang, kommer fra Kameruns høyland og munner ut i Nigerelva ved byen Lokoja i midtre del av Nigeria.

Elva er seilbar, via Nigerelva, ca. 800 km til Garoua i Kamerun, og er en av de aller viktigste vannveiene i Vest-Afrika.

Benueelva har tradisjonelt representert en viktig kilde for fisk for lokalbefolkningen. Eksempler på utbredte ferskvannsfisker er tilapia, mallefisker, karpefisker og lungefisker. Med sin tilgang til havet via Nigerelva har det også vært rapportert sjøkuer (manater) i elva. Økende forurensning i elva er blitt et problem i nyere tid.

Store vannmasser i Benueelva har flere ganger ført til flom i Nigeria, fra grenseområdet mot Kamerun og sørover til Nigerdeltaet. En av årsakene til de stadig mer hyppige flommene er regntiden og at nedbøren synes å tilta år for år. En annen årsak er tømming av magasinene i kraftverksdammene i Nigerelva, samt i Lagdodammen i Benueelva oppe i Kamerun.

De nær årlige flommene forårsaker ofte store materielle ødeleggelser og tap av menneskeliv, spesielt i delstater som Benue og Kogi i det sentrale lavlandet i Nigeria. For eksempel mistet cirka 200 mennesker livet i flom i Nigeria i 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg