Malis geografi

Store deler av Mali har et relativt flatt landskap og består for det meste av sletter og platåer.

Nær 60 prosent av landet (den nordlige delen) er ørken (Sahara) med sandsteinsplatåer og senkninger dekket av sanddyner. I nordøst, ved grensen mot Algerie, ligger fjellmassivet Adrar des Iforas. Høyeste fjell er Hombori Tondo, 1155 moh., i midtre del av landet, nær grensen mot Burkina Faso. Den midtre delen av landet preges av Nigerelvens innlandsdelta, som er et stort fruktbart område som oversvømmes hvert år av Nigerelven. Sørlige del er et lavt platå, gjennomskåret av elvene Senegal og Niger.

Mali tilhører det afrikanske alpinsystem som kan deles i tre geologiske provinser. Grunnfjellet har gjennomgått flere tektoniske faser som følge av kollisjon mellom grunnfjellsplater. Arkeisk grunnfjell finnes i vest og de høyereliggende områdene i landet.

Vest-Mali tilhører det vestafrikanske kraton. Øst-Mali tilhører Tuaregskjoldet som er en del av Saharakratonet. Disse to grunnfjellsplatene kolliderte ved slutten av prekambriumtiden. Høymetamorfe bergarter som grønnskifer finnes vest for Adrar des Iforasfjellene og representerer en aktiv kontinentalmargin mellom det vestafrikanske kraton og Tuaregskjoldet.

Gull er Malis viktigste eksportartikkel og finnes lengst i vest. Grunnfjellet fører også en lang rekke med andre malmer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg