Alf Malland var en allsidig norsk skuespiller med stort repertoar. Han var også offiser.

Han debuterte i 1947 som ridefogden i Erasmus MontanusDet Norske Teatret, hvor han var ansatt i 1949–1960 og 1970–1987; i perioden 1960–1970 var han frilanser.

Han filmdebuterte i 1952 og spilte en rekke filmroller, blant annet i Arne Skouens Ni liv (1957) og Tancred Ibsens Venner (1960). Malland spilte hovedrollen i Broder Gabrielsen (1966), der han også skrev manus. Han viste videre oppfinnsom og sikker form som komediekunstner i lystspill av blant annet Alf Prøysen. I moderne psykologisk og poetisk drama spilte Malland med våken og varsom innlevelse Pål i Tore Ørjasæters Christophoros og Nils i Tjugendagen av Aslaug Vaa. Som pensjonist gjestet han blant annet Seniorteatret.

Alf Malland var utdannet offiser, og i 1940–1945 deltok han i krigen i både norske og britiske styrker, blant annet som kompanisjef i Royal Welsh Fusiliers og ved frigjøringen av Finnmark.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

25. oktober 2011 skrev Sven Ånensen

For å spe på sin magre lønn som ung skuespiller hadde Alf Malland ekstrajobb som vaktmann i Norsk Vaktselskap. Ved 2.30-tiden på julaften 1951 ble han skutt i magen da han overrasket to innbruddstyver på et kontor i Kongens gate i Oslo. Malland klarte å ringe til vaktselskapet og ble omgående kjørt til Ullevål sykehus, der han ble operert. Hendelsen fikk veldig stor oppmerksomhet i mediene

27. oktober 2011 svarte Georg Kjøll

Hei Sven. Takk for interessant innspill og historien om Malland. Jeg prøvde å gjøre et søk i Atekst for å se hva som lå av omtale, og fant en notis fra VG 14. januar 1952. Der sto det at "Kaptein Alf Malland som ble skutt under vakttjeneste julaften, er nå så kjekk at han lørdag kunne avgi sin første forklaring for politiet på Ullevål sykehus".

Utover dette fant jeg ikke noe digitalt materiale tilgjengelig, dessverre.

Hilsen Georg Kjøll
Redaktør

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.