Alf Malland, født i Bergen, norsk skuespiller. Debuterte 1947 som ridefogden i Erasmus Montanus på Det Norske Teatret, hvor han var ansatt 1949–60 og 1970–87; frilans 1960–70. Allsidig kunstner i stort repertoar. Han filmdebuterte 1952, og spilte en rekke filmroller, bl.a. i Arne Skouens Ni liv (1957) og Tancred Ibsens Venner (1960). Hovedrollen i Broder Gabrielsen (1966), der han også skrev manus. Han viste oppfinnsom og sikker form som komediekunstner i lystspill av bl.a. Alf Prøysen. I det moderne psykologiske og poetiske drama spilte Malland med våken og varsom innlevelse Pål i Tore Ørjasæters Christophoros og Nils i Tjugendagen av Aslaug Vaa. Som pensjonist gjestet han bl.a. Seniorteatret.

Malland var utdannet offiser, og deltok i krigen 1940–45 i norske og britiske styrker, bl.a. som kompanisjef i Royal Welsh Fusiliers og ved frigjøringen av Finnmark.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

25. oktober 2011 skrev Sven Ånensen

For å spe på sin magre lønn som ung skuespiller hadde Alf Malland ekstrajobb som vaktmann i Norsk Vaktselskap. Ved 2.30-tiden på julaften 1951 ble han skutt i magen da han overrasket to innbruddstyver på et kontor i Kongens gate i Oslo. Malland klarte å ringe til vaktselskapet og ble omgående kjørt til Ullevål sykehus, der han ble operert. Hendelsen fikk veldig stor oppmerksomhet i mediene

27. oktober 2011 svarte Georg Kjøll

Hei Sven. Takk for interessant innspill og historien om Malland. Jeg prøvde å gjøre et søk i Atekst for å se hva som lå av omtale, og fant en notis fra VG 14. januar 1952. Der sto det at "Kaptein Alf Malland som ble skutt under vakttjeneste julaften, er nå så kjekk at han lørdag kunne avgi sin første forklaring for politiet på Ullevål sykehus".

Utover dette fant jeg ikke noe digitalt materiale tilgjengelig, dessverre.

Hilsen Georg Kjøll
Redaktør

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.