Concord (by i New Hampshire, USA)

Artikkelstart

Concord er delstatshovedstad i New Hampshire i USA, og har 43 019 innbyggere (U.S. Census, 2017). En mindre byregion (micropolitan area) har omkring 151 000 innbyggere (2018). Merrimack River renner gjennom byen som ligger 26 kilometer nord for New Hampshires største by Manchester og 106 kilometer nord for Boston.

Faktaboks

Uttale
kˈåŋkå:d

Navnet minner om en fredelig avslutning på en strid mellom New Hampshire og Massachusetts om byens tilhørighet.

Befolkning

Mer enn 90 prosent av befolkningen er hvite. Innbyggertallet er stigende.

Næringsliv og kultur

De fleste er ansatt i delstatsforvaltningen. Mange arbeider innen helse og undervisning. Byen har flere forsikringsselskaper. Det er noe lettindustri (blant annet melkeprodukter, epler) og et granittbrudd nord for byen.

University of New Hampshires juridiske fakultet ligger i Concord. Severdigheter er blant annet Capitol-bygningen, New Hampshire Historical Societys museum, et planetarium, Capitol Center for the Arts og hjemmet til tidligere president Franklin Pierce.

Filmfestivalen SNOB (Somewhat North of Boston) arrangeres årlig i Concord. Byen er kjent for sitt The Granite State Symphony Orchestra.

Historie

Området var opprinnelig bebodd av abenaki, et pennacook-folk som hovedsakelig levde av fiske. Stedet ble grunnlagt av Massachusetts Bay Colony som Pennacook Plantation i 1725 og bebygd fra 1727. Bebyggelsen ble inkorporert i Rumford i Massachusetts i 1733. Det ble i 1741 bestemt at bebyggelsen skulle være underlagt New Hampshires jurisdiksjon, noe som førte til bitter strid med myndighetene i Massachusetts. Byen fikk sitt nåværende navn i 1765 etter oppnådd enighet om at den skulle inkorporeres i New Hampshire. Concord ble New Hampshires hovedstad i 1808, og capitol-bygningen New Hampshire State House ble bygd i 1816-1819.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg