Faktaboks

Concord
Uttale
kˈåŋkå:d
New Hampshire State House
New Hampshire State House i Concord huser delstatsforsamlingen og guvernørens kontor.
Av .

Concord er hovedstad i delstaten New Hampshire i USA. Med 43 976 innbyggere er Concord delstatens tredje største by, etter Manchester og Nashua (US Census, 2020). Merrimack River renner gjennom byen som ligger 26 kilometer nord for Manchester og 106 kilometer nord for Boston.

Navnet Concord minner om en fredelig avslutning på en strid mellom New Hampshire og Massachusetts om byens tilhørighet.

Befolkning

Innbyggertallet har vært stigende siden første folketelling talte 752 personer i 1767. Hvite utgjør størstedelen av befolkningen med 87 prosent. 3,4 prosent definerer seg som svarte eller afrikansk-amerikanere, 4 prosent er av asiatisk opphav og 3,6 prosent av latinamerikansk opphav (US Census, estimat fra 2023).

Næringsliv og kultur

De fleste er ansatt i delstatsforvaltningen. Mange arbeider innen helse og undervisning, og Concord Hospital er den største private arbeidsgiveren. Byen har flere forsikringsselskaper. Det er noe lettindustri (blant annet melkeprodukter og epler) og et granittbrudd nord for byen.

University of New Hampshires juridiske fakultet ligger i Concord. Severdigheter er blant annet State House-bygningen, New Hampshire Historical Societys museum, et planetarium, Capitol Center for the Arts og hjemmet til tidligere president Franklin Pierce. Byen er kjent for sitt Granite State Symphony Orchestra.

Historie

Området var opprinnelig bebodd av abenaki, et pennacook-folk som hovedsakelig levde av fiske. Stedet ble grunnlagt av Massachusetts Bay-kolonien som Pennacook Plantation i 1725 og bebygd fra 1727. Bebyggelsen ble inkorporert i Rumford i Massachusetts i 1733. Det ble i 1741 bestemt at bebyggelsen skulle være underlagt New Hampshires jurisdiksjon, noe som førte til bitter strid med myndighetene i Massachusetts. Byen fikk sitt nåværende navn i 1765 etter oppnådd enighet om at den skulle inkorporeres i New Hampshire. Concord ble New Hampshires hovedstad i 1808, og capitol-bygningen New Hampshire State House ble bygd i 1816–1819.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg