Nedre Glomsjø

Artikkelstart

Nedre Glomsjø var en av flere store bredemte sjøer i Østlandsområdet ved avslutningen av siste istid. Nedre Glomsjø var nesten tre ganger større enn Mjøsa og strakk seg fra iskanten ved Atnosen og Åkrestrømmen i sør, til vannskillet mot Trøndelag i nord, hvor sjøen hadde utløp gjennom Rugldalen til Gaula.

For ca. 10400 år siden brast isdemningen, og 100 km3 vann flommet i løpet av et par ukers tid fram under isen gjennom Rendalen. Vann som drenerte over Barkaldkjølen til Tylldalen gravde ut det mektige Jutulhogget.

De enorme vannmengdene spylte ut isfjell, grus og sand fra den søndre brekanten, som den gang lå noen kilometer nord for der Elverum ligger i dag. Store sandterrasser ble avsatt langs Glomma sør for Elverum, og flomvannet fortsatte nedover Glåmdalen som en opp mot 90 meter høy flombølge. Ved Kongsvinger delte flommen seg i to. En del av flommen drenerte sørover mot Magnor, mens mesteparten svingte vestover og oversvømte Romerike som på den tiden var en havbukt. Her steg vannet med omtrent 35 m og det ble avsatt et 1,5 m tykt slamlag, den såkalte Romeriksmjelen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg