Jutulhogget (Østerdalen)

Jutulhogget

Artikkelstart

Jutuluhogget er en canyon i Alvdal og Rendalen kommuner, Innlandet fylke. Det ble vernet som naturreservat i 1959. Canyonen deler navn med Jutulhogget i Rondane.

Jutulhogget skjærer seg nesten igjennom Barkaldkjølen mellom Glommas dalføre og Tylldalen, i henholdsvis Alvdal og Rendalen kommuner. Gjelet avsluttes mot vest som en botn, mot øst ved elva Tysla. De stupbratte veggene i den vestre delen har en høyde på om lag 100 meter, lenger øst økende til 220–240 meter. Bredden ved den øvre randen er fra 150 til 500 meter. Gjelet er 2,5 kilometer langt, og hovedretningen er vest–øst. Jutulhogget antas å være utgravd under en «katastrofetapping» av en bredemt sjø, Nedre Glåmsjø, som under avslutningen av istiden fylte de øvre delene av Østerdalen. Det er gjort beregninger som viser at vannføringen under tappingen kan ha vært 180 000 kubikkmeter per sekund.

Navnet knytter seg til et sagn om at det var Rendalsjutulen som hogg fjellkløfta i den hensikt å føre Glomma over i Rendalen, noe han i siste liten ble hindret i av Glåmdalsjutulen, som slo ham i hjel.

Kart

Jutulhogget
/Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg