AFP
Hovedkontoret til Agence France-Presse (AFP), Frankrikes største nyhetsbyrå, i Paris.
AFP
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Agence France-Presse (AFP) er et fransk nyhetsbyrå som ble opprettet i 1944 med hovedkontor i Paris. AFP er særlig etter 1957 utviklet til å bli et av verdens ledende nyhetsbyråer med omkring 1500 faste korrespondenter spredt over hele kloden. Det står spesielt sterkt i tidligere franske kolonier i Afrika og Asia. Byrået har en omfattende fototjeneste.

Faktaboks

Uttale
aʒˈãs frãsprˈes

Historikk

AFP regner seg som en direkte videreføring av Agence Havas og ble også fra starten av drevet av tidligere medarbeidere i dette byrået. AFP ble opprettet ved Frankrikes frigjøring i 1944 gjennom et provisorisk regjeringsdekret som knyttet det sterkt til staten. Da fransk presse ikke selv var finansielt sterk nok til å opprettholde et internasjonalt nyhetsbyrå, fikk AFP store bidrag over statsbudsjettet.

I 1957 ble AFPs status radikalt endret og fremsto som et uavhengig og selvstendig nyhetsbyrå uten bindinger til myndighetene. Den øverste ledelsen ble lagt i hendene på et råd der pressen utpeker flertallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg